Kto ma największe szanse na rządzenie w naszym mieście przez kolejne lata? Kto Cię zawiódł, a komu chcesz dać drugą szansę? Podziel się swoimi spostrzeżeniami ze świadomym elektoratem.
TEMAT: Dobre chęci i szczera troska? Kora o Rzepce
Dobre chęci i szczera troska? Kora o Rzepce
1 rok, 6 mies. temu #531
PePePe
Polecam artykuł z Gazety Wyborczej Ta straszna Kora. Można przeczytać opinie drugiej strony - Kory - na temat zbierania datków dla powodzian w trakcie tegorocznych Dni Olkusza.
Leniwym polecam cytat: "Kora "zgarnęła większą cześć pieniędzy przeznaczonych dla artystów", które ponoć miano przekazać powodzianom, zamiast płacić artystom. Otóż to burmistrz Olkusza mnie, menedżerowi, na kilka dni przed koncertem w rozmowie telefonicznej zaproponował, żebyśmy zrezygnowali z występu, a wówczas on przekaże nasze pieniądze na powodzian. Należy pamiętać, że mój zespół to kilkanaście osób: muzycy, akustycy, oświetleniowcy, techniczni, kierowcy itd. Oni wszyscy mają rodziny i to jest ich praca. Mimo to podjąłem rozmowę, stawiając warunek, że zrzekniemy się naszego zarobku, odwołując koncert, jeżeli burmistrz Olkusza oraz jego radni zrobią to w takim samym stopniu jak my! Moja propozycja nie spotkała się z przychylnym przyjęciem, burmistrz nie próbował też zorganizować akcji wymagającej odrobiny inicjatywy z jego strony, na przykład przygotowania wolontariatu do zbierania datków podczas koncertu, wspólnego przekazania przez miasto i zespół określonej sumy etc. Możliwości jest wiele. Organizatorzy koncertu sumitowali się i przepraszali za swego burmistrza, czuli się zażenowani."
NA PROŚBĘ UŻYTKOWNIKA PP ADMINISTRATOR DOKONAŁ ZMIANY NAZWY AUTORA TEGO WĄTKU.
Ostatnio zmieniany: 1 rok, 6 mies. temu przez admin. Powód: podobieństwo nazwy użytkownika do istniejacego nicku PP
O:Dobre chęci i szczera troska? Kora o Rzepce
1 rok, 6 mies. temu #532
PP
Admin, mam prośbę.
Proszę o moderację tego wątku, albowiem osoba, która to wkleiła podpisała się inicjałami sugerującymi, że autorem wpisu jestem ja. Tymczasem to nie ja wznowiłem nowy wątek
1 rok, 6 mies. temu #533
kitek
Kora wraz z zespołem daje kilka o ile nie kilkanaście koncertów miesięcznie, więc jeżeli z jednego honorarium by zrezygnowała to wielkiej straty by nie poniosła. Poza tym z tego co sobie przypominam podczas koncertu można było wspomóc powodzian!!!
1 rok, 6 mies. temu #534
Jacek
Kitek - tutaj chodzi o prawdę. W lokalnej prasie pan Rzepka przedstawiał powyższą sprawę, delikatnie mówiąc w zupełnie innym świetle.
W artykule menedżer Kory wspomina, że zespół by skłonny zrezygnować z wynagrodzenia - pod pewnymi warunkami, na które pan Rzepka nie chciał się jednak zgodzić.
Panu burmistrzowi łatwiej proponować komuś rezygnację z wynagrodzenia, niż samemu zdobyć się na taki gest.
1 rok, 6 mies. temu #535
wojciech
Jacek, nie chcę stawać po którejkowiek ze stron, ale:
po primo mamy słowo przeciwko słowu, kto mówi prawdę, zależy kto ocenia i do czego chce to wykorzystać,
po secundo pan menadżer ma lukę w wiedzy na temat kodeksu pracy - w RP za diabla iwana nie ma sposobu na to, żeby zrzec się pensji, zabawne, ale prawdziwe.
1 rok, 6 mies. temu #536
Jacek
Nie mam na myśli zrzeczenia, rozumianego jako dobrowolne "nie przyjęcie" wynagrodzenia. Piszę o dobrowolnym przekazaniu swojego jednomiesięcznego wynagrodzenia na pomoc dla powodzian.
Wojtek, przypomnij nam proszę jak w Przeglądzie przedstawiano sprawę koncertu Kory. Wtedy będziemy mogli wrócić do rozważań nad tym kto mówi prawdę, a kto nie.
1 rok, 6 mies. temu #537
Pawel, ale nie ten
wojciech napisał:
po primo
po secundo .
po tercio, dlaczego wiele samorządów aktywnie zaangażowało się w pomoc dla powodzian, kasa szła nie tylko ze zbiórki pośród urzędników, ale także wykonano dotacje celowe z kasy budżetu. da się? da się!
1 rok, 5 mies. temu #620
ktoś
Jacek, możesz wskazać w której to prasie Burmistrz przedstawiał tę sprawę jak to sam ująłeś"delikatniej mówić" inaczej?? Na bieżąco śledzę lokalną prasę, ale wypowiedzi burmistrza nie widziała... w internecie też nic nie ma?
Tak więc o którą prasę chodzi?
1 rok, 5 mies. temu #622
ktoś
Dziękuję za podpowiedź! Artykuł znalazłam, ale z niego nie wynika nic nadzwyczajnego. Burmistrz chciał odwołać koncert, co nie znalazło się z przychylnością managera zespołu. Koncert się odbył. Wobec czego nie rozumiem wzburzenia Jacka jakoby burmistrz miał przedstawiać całą sprawę inaczej ...
Uważam, że przy odrobinie dobrej woli Kora mogłaby koncert odwołać ...
Zaś tłumaczenia późniejsze i wywiad z managerem w dodatku Gazety Wyborczej uważam za próbę "wybielenia" zespołu i Kory ...
1 rok, 5 mies. temu #624
Mieciu
Cos ci powiem. Tegoroczne dni olkusza odbyly sie pod wielkim szyldem Pomoc dla powodzian ze Szczurowej. Szczurowa wymyslilo res sacra, a pomogl im wlasnie Przeglad i ktos tam jeszcze, nie pamietam. Co by nie powiedziec, akcja sie udala jak nigdy, tak wnioskuje z tekstow i filmow. Wladze stwierdzily pewnie, ze akcja jest juz udana, wiec sie podepna.To na zasadzie g..., ktore sie czepilo lodki i mowi plyniemy. Otwieram gazete kiedys i widze, ze res sacra i przeglad zebrali 5 tys. na dniach olkusza, co i tak bylo niewielkim procentem tego, co zrobili juz wczesniej (sumy ostatecznej nie pamietam, daruj). A wiesz ile zebrala pani Praszelik i burmistrz na dniach olkusza? Niecale 500zl!!!! Pogrzeb sobie gdzies na stronce PO, to znajdziesz ten artykul moze. ja widzialem w wersji na papierze.
Wiec jak o tym myslec teraz? Kora ma zrezygnowac z polowy miliona, a wladze daja 500zl? Jak myslisz?
1 rok, 5 mies. temu #626
ktoś
Jakby Kora zrezygnowała z honorarium to byłoby zdecydowanie więcej! Poza tym skąd wiesz co władze stwierdziły? Wnioskuję, że nawet nie byłeś na stadionie skoro sprawę znasz z filmików i z gazet... Może jakbyś był to nie pisałbyś takich głupot, że władza chciała się podpiąć pod stowarzyszenie...
Poza tym Kora z zespołem gra kilka koncertów w miesiącu i za różną kasę, więc jak to świadczy o niej, że jednego nie odpuściła?
A pomoc dla powodzian z Urzędu to nie tylko Dni Olkusza, więc może troch więcej obiektywnego spojrzenia na zdarzenie!
1 rok, 5 mies. temu #629
Mieciu
nie mieszkam w Olkuszu, ale wiem, co sie dzieje, bo czytam wszystkie portale w tym miescie. I nie pamietam juz gdzie to przeczytalem, ale przeczytalem. moze w GK, a moze w DP albo gdzies w komentarzach na PO. W kazdym razie racje przyznaje Korze. Nie mozna wymagac od kogos, zeby oddal kase, a samemu nic nie dac. To jest bardzo nie w porzadku i o to mam pretensje. Czemu uwazasz, ze jest inaczej?
1 rok, 5 mies. temu #631
Mieciu
A jeszcze cos dodam - nastepnego dnia Kora grala koncert w Warszawie. Dla powodzian i za darmo. To pamietam na sto procent. Wiec dalej sadzisz, ze ma weza w kieszeni, czy jednak nasze wladze zawalily?
1 rok, 5 mies. temu #633
ktoś
Mieciu, jak dla mnie przeczysz sam sobie! Raz piszesz, że przyznajesz racje Korze, że nie zrezygnowała z honorarium a potem piszesz, że drugiego dnia dała koncert za darmo? Więc da się, jak się chce? Poza tym tak się składa, że koncert w Wawie jest mi znany. Nie był to Jej koncert (czytaj zorganizowany np. przy okazji pewnej okoliczności np. Dni Olkusz, na których z założenia jej występ był show numer jedne) tylko KONCERT Z ZAŁOŻENIA CHARYTATYWNY!!! Kora grała tam max 15 minut, oprócz niej był Feel i teraz już nie pamiętam dokładnie jakie zespoły, ale było ich kilka! Więc jak dla mnie klasy w Olkuszu nie pokazała... No ale cóż, trzeba było uzupełnić budżet zespołu!!!
Pozdrawiam
[quote="stin" post=11120][quote=czarek-GłupiJasiu]
W epoce globalizacji i w gospodarce wolnorynkowej liczy się wydajność pracy...i tu spotykają się dwa światy: świat pieniądza i świat socja
Wiersz O Donaldzie Tusku:
Puste gesty, puste słowa, puste serce, pusta mowa,
puste, choć zacięte usta, pusty wzrok i głowa pusta,
pusty program i projekty, do cna pustych stek inwektyw,
pusty ja
Kolejny raz pojawia się nieprawdziwa informacja o zamykaniu II Liceum Ogólnokształcącego w Olkuszu. Nigdy nie było planów zamykania tej szkoły. Zawsze w okresie naborowym pojawiają się takie kłamliwe
CZĘŚĆ DZIEWIĄTA RAPORTU NIK!
W piśmie 26 maja 2011 Starosta J. Kwaśniewski wyjaśnił, że Komisja zwracała się w 2011r. do Zarządu Powiatu z zapytaniami dotyczącymi m.in. sprzedaży wyposażenia Oddz
[quote="Fazi" post=11091]Jedna uwaga - jak człowiek chce byc analfabetą , jego sprawa. System, państwo, czy jak tam zwał, powinien dawac szansę, nie przymuszac. Tylko jak się zamknie jedyn