bulwa 2018

W niedzielę, 30 września mieszkańcy gminy Trzyciąż spotkali się z okazji dwunastej już edycji „Święta Ziemniaka”. W imprezie, która jest lokalnym świętem plonów, z roku na rok coraz liczniej uczestniczą goście z okolicznych gmin, ale także z Krakowa. Ważnym elementem „Święta Ziemniaka” jest promocja produktów regionalnych – potraw nie tylko zrobionych z ziemniaków.

Jak co roku stoiska z lokalnymi przysmakami przygotowały koła gospodyń wiejskich i producenci żywności z terenu, na którym działa LGD „Nad Białą Przemszą”, organizator konkursu „Produkt Lokalny Nad Białą Przemszą”.

 

Po oficjalnym otwarciu i powitaniu przybyłych gości przez wójta Trzyciąża Romana Żelaznego na świątecznej scenie ogłoszono wyniki kilku konkursów. Na początek zostali nagrodzeni państwo Sylwia i Mariusz Knapikowie z Tarnawy, rolnicy, którzy wyhodowali najokazalszego ziemniaka w historii konkursu na najcięższą bulwę ziemniaczaną. Ziemniak rekordzista roku 2018 to okaz z gatunku „Red Sonia”, ważący aż 1,986 kg!
Następnie nagrody odebrali zwycięzcy konkursu na najpiękniejszy ogród w gminie Trzyciąż. W kategorii – ogród przy gospodarstwie rolnym miejsce pierwsze zajęła pani Maria Krawiec z Imbramowic, przed Ewą Żabą z Jangrota i Beatą Pabisek z Zadroża. W kategorii ogród przydomowy wygrała Marta Łukasiewicz z Zadroża, wyprzedzając państwa Elżbietę i Sylwestra Pieszczków z Zadroża oraz Celinę Miodek z Milonek, która zajęła trzecie miejsce. Jury w składzie: Jan Książek – dyrektor Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska w Starostwie Powiatowym w Olkuszu, zarazem wiceprzewodniczący Rady Gminy Trzyciąż, Adam Łączny i Marian Kuś z Komisji Rolnictwa Rady Gminy Trzyciąż oraz Katarzyna Niedziela, reprezentująca organizatora konkursu, czyli BiOAK w Trzyciążu przyznało też wyróżnienie dla Czesława Kowalskiego z Małyszyc. Zwycięzcy otrzymali praktyczne nagrody, które przydadzą się im w pielęgnacji ich wspaniałych ogrodów.

Corocznie od wczesnego poranka na stawach w Trzyciążu odbywa się również konkurs wędkarski. Podobnie jak w roku ubiegłym laur zwycięstwa zgarnął Przemysław Czapnik, który z rąk wójta Romana Żelaznego odebrał pamiątkową statuetkę oraz ufundowaną przez dyrektor Miejskiego Parku i Ogrodu Zoologicznego w Krakowie Teresę Gregę wejściówkę do ZOO. Stowarzyszenie Wędkarzy z Trzyciąża otrzymało specjalny prezent – ufundowany przez sponsora komplet butów-woderów.
Nie zabrakło też momentów doniosłych – medal Województwa Małopolskiego „Polonia Minor” z okazji jubileuszu 100-lecia OSP Zadroże wręczyli strażakom z tej jednostki sekretarz Województwa Małopolskiego Wojciech Szczepanik oraz radny Sejmiku Województwa Małopolskiego Marcin Cockiewicz.

Na zakończenie tej serii rozstrzygnięć konkursowych nagrody w konkursie Bezpieczna Zagroda wręczyli laureatom przedstawiciele KRUS.
Przybyli na imprezę goście w ciągu całej imprezy mogli zajadać się prezentowanymi na stoiskach, przygotowanymi przez panie zrzeszone w kołach gospodyń fantastycznymi smakołykami, a zgromadzeni przed sceną oklaskiwali występujące gwiazdy.
Specjalne wyróżnienie za bardzo udany debiut na „ziemniaczanej” scenie z rąk wójta Romana Żelaznego odebrał zespół „Trzy czwarte”, składający się z uzdolnionej muzycznie lokalnej młodzieży. Następnie wystąpił oczekiwany i gromko oklaskiwany przez fanów zespół Power Play z koncertem „Lubisz to lubisz”.

Od ośmiu lat ważnym elementem „Święta Ziemniaka” jest organizowany przez LGD „Nad Białą Przemszą” Nadprzemszański Festiwal Smaku i konkurs na najlepszy produkt lokalny. Oceniające przygotowane na konkurs potrawy i napoje jury jak zwykle nie miało łatwego zadania, ale ostatecznie udało się uzgodnić werdykt. Do listy ponad dwustu wyróżnionych w latach ubiegłych oryginalnych produktów, które zdobyły certyfikaty „Produkt Lokalny Nad Białą Przemszą” dołączyły w tym roku: wino malina – napitek zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich Jagodzianki z Jaroszowca, ocet jabłkowy przygotowany przez Środowiskowy Dom Samopomocy w Wolbromiu oraz talarki sezamowe i kompot z dyni – dzieło Koła Gospodyń Wiejskich w Ryczówku.
Po ogłoszeniu laureatów i nagrodzeniu najlepszych kucharzy rozpoczął się kolejny energetyczny koncert w wykonaniu górali z zespołu Future Folk, a nieopodal, z boiska piłkarskiego wystartowały dwa wspaniałe balony, z których zrzucono deszcz cukierków dla widowni.

Tradycyjnie bardzo oczekiwany był, zwłaszcza przez gości z miasta, najprostszy ze smakołyków – ziemniaki pieczone w popiele. Najmłodsi mogli bawić się w wesołym miasteczku, miłośnicy koni mieli szansę zwiedzić stadninę koni arabskich EWEX-Arabians w Trzyciążu, było też mnóstwo kramów z zabawkami i produktami regionalnymi. Swoje produkty prezentowali m. in. pszczelarze z Wolbromia, mleczarnia ze Skały, a trofea pokazywało wolbromskie koło łowieckie „Sokół”. Nie zabrakło również wystaw różnych odmian ziemniaków oraz maszyn rolniczych, ogrodniczych i traktorów, a także stoisk przygotowanych przez instytucje związane z produkcją rolniczą i rolnictwem.
Niedzielne „Święto Ziemniaka” zwieńczył pokaz sztucznych ogni i biesiada z zespołem Układ.

{joomplu:81606}{joomplu:81593}{joomplu:81530}

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
xxxxx
xxxxx
5 lat temu

[quote name=”pavv”]Destylaty z ziemniaka były?[/quote]
JAK Masz ochotę ”pavv” na takie destylaty to podjedziemy do liderki lub do księdza proboszcza kolesia liderki i załatwimy sprawę ile będziesz tylko chciał 5,10,20 litrów.

pavv
pavv
5 lat temu

Destylaty z ziemniaka były?