W dniu 17 lutego 2020 roku, na stronie internetowej Przeglądu Olkuskiego, opublikowano artykuł „Parking na ul. Witosa powinien zostać poprawiony?”. W związku z faktem, iż jego tytuł sugerował niewłaściwe wykonanie inwestycji, chciałbym – jako autor przywołanej publikacji – dokonać jej sprostowania.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt, że parking został wykonany zgodnie z prawem, tj. Rozporządzeniem Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej dotyczącym warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich sytuowanie. Z uwagi na bliskie sąsiedztwo drzew absolutnie nie było możliwości do tego, by zatokę parkingową lub chodnik dodatkowo poszerzyć. Na załączonych zdjęciach wyraźnie widać, że zaparkowane pojazdy pozostawiają wystarczająco dużo miejsca do tego, by po chodniku obok siebie spacerowały dwie osoby.

Warto również zaznaczyć, że remont parkingu i chodnika zostały bardzo pozytywnie przyjęte przez mieszkańców oraz odebrane bez jakichkolwiek uwag przez lokalnych przedstawicieli Rady Miejskiej w Olkuszu i spółdzielni mieszkaniowej.

Wszystkich, którzy poczuli się urażeni opisem inwestycji zawartym w przywołanym artykule, a zwłaszcza urzędników i kierownictwo Miasta i Gminy Olkusz z Burmistrzem Romanem Piaśnikiem na czele, chciałbym serdecznie przeprosić.

Jakub Fita

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
avatar
500
  Subskrybuj  
Powiadom o