Olkusz

W niedzielę parking przy Ośrodku Sportowo-Wypoczynkowym „Czarna Góra” w Olkuszu zamienił się w królewski dwór pełen smaków oraz ciekawych atrakcji: jubileuszowa, 20. edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku przyciągnęła bowiem tłumy spragnione wyjątkowych doznań kulinarnych. Wydarzenie uroczyście otworzyli Starosta Olkuski Bogumił Sobczyk oraz Burmistrz Miasta i Gminy Roman Piaśnik, a swoją obecnością imprezę uświetnili ponadto m.in. Posłowie na Sejm RP Łukasz Kmita i Agnieszka Ścigaj, radna Sejmiku Województwa Małopolskiego Lidia Gądek, zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz ds. Komunalnych Dariusz Murawski, zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz ds. Społecznych Marcin Wiercioch, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Olkuszu Marcin Bujas, dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury w Olkuszu Michał Mączka oraz przedstawiciel Posła do Parlamentu Europejskiego Arkadiusza Mularczyka.

Na uczestników czekały dania inspirowane dawną kuchnią w nowoczesnym wydaniu, przygotowane przez Andrzeja Polana oraz stoiska 39 wystawców z pieczywem, miodami, wędlinami i wypiekami godnymi królewskiej spiżarni. Nie zabrakło również konkursów: za najsmaczniejszy produkt uznano gulasz z dzika Koła Gospodyń Wiejskich w Bogucinie Małym, w kategorii „producent” zwyciężyły chleby „Bochno bachny”, a w konkursie Kahoot o daniach polskich pierwsze miejsce zajęła pani Bernadetta, wygrywając dwa bilety do Energylandii. „Naszym celem było nie tylko promowanie różnorodności polskiej kuchni, ale też stworzenie wydarzenia, które łączy ludzi. Sadzę, że to się udało.” – podkreślali organizatorzy.

W programie znalazły się ponadto pokazy kulinarne, warsztaty czy strefy rodzinne. Atmosferę podgrzewał na dodatek niezawodny wodzirej kulinarny Ireneusz Jakubek, który nikomu nie pozwolił się nudzić. Na scenie gotował także Pascal Brodnicki: na uroczyste zakończenie festiwalu, w hołdzie francuskim korzeniom Pascala, pojawił się wyjątkowy tort w postaci eleganckich, francuskich tart z kremem pâtissière. Dla publiczności zagrał ponadto zespół Kordian. Wielkim sercem imprezy okazała się z kolei zbiórka charytatywna na rzecz małego Mikołaja Szewczyka: największy smak zawsze ma bowiem dobro, którym się dzielimy.

Podsumowując, jubileuszowa edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku w Olkuszu po raz kolejny udowodniła, że tradycja oraz nowoczesność mogą iść w parze, a wspólne biesiadowanie łączy ludzi tak, jak za dawnych czasów.

Magdalena Kiwior

fot. Dominika Rzepka
« 4 z 7 »
fot. Dominika Rzepka
« 1 z 3 »

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Rebeca Covally
4 miesięcy temu

Uwielbiam takie wydarzenia – lokalne smaki, klimat i ludzie tworzą coś wyjątkowego. W podobny sposób poczułam się w Secret Room Gdańsk, gdzie wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jedzenie, atmosfera i podejście do gości sprawiły, że ten wieczór był naprawdę niezapomniany i wart każdej chwili.