Trzyciąż

Wbrew kaprysom aury, tradycyjnie na „ziemniaczanych dożynkach” w Trzyciążu publiczność dopisała, a goście jak zwykle zachwycali się smakiem produktów lokalnych przygotowanych przez kulinarne mistrzynie z kół gospodyń wiejskich. Od lat bowiem Święto Ziemniaka w gminie Trzyciąż cieszy się ogromnym zainteresowaniem smakoszy, którzy zjeżdżają na ten festiwal jadła oraz swojskich napitków z wielu zakątków Małopolski.

To święto różni się od innych lokalnych festynów przede wszystkim tym, że zabawa odbywa się w wielkiej wspólnocie. Każdy, kto pojawi się na Święcie Ziemniaka – czy jest to gość przypadkowy czy też specjalnie zaproszony – może spróbować znakomitych potraw i napitków, rozgrzać się, tańcząc przy wtórze popularnej muzyki na żywo, spotkać starych lub nowych znajomych, porozmawiać, wymienić przepisy kulinarne i poznać tajniki lokalnych tradycji… Wydarzenie ma swój niepowtarzalny, jesienny urok oraz tradycyjny scenariusz.

W tym roku było podobnie – imprezę rozpoczął wójt Roman Żelazny, zapraszając na scenę grono specjalnych gości, którzy otworzyli zabawę symbolicznym wypuszczeniem z dłoni gołębi pocztowych z hodowli mistrzowskiej Wiesława Sycza. Następnie goście wspomogli włodarza gminy Trzyciąż we wręczaniu nagród w okolicznościowych konkursach. Najważniejszym z nich jest cykliczny konkurs pn. „Ziemniak rekordzista”. Zwycięzca w rywalizacji na najcięższą bulwę ziemniaczaną jest zawsze tylko jeden i w roku 2024 r. został nim Mirosław Dziubek, mieszkaniec sołectwa Zagórowa, który zgłosił do konkursu ziemniaka odmiany Soraya o wadze 1, 370 kg.

Kolejne, bardzo pożyteczne i przydatne do uprawiania ogrodu nagrody odebrali właściciele najpiękniejszych ogrodów, które oceniane były w dwóch kategoriach. W kategorii „gospodarstwo rolne” miejsce I wywalczył Wiesław Gorgosz z Milonek, miejsce II – Agata Kiszka z Jangrota, miejsce III – Ilona Krawczyk z Imbramowic. W kategorii „ogród przydomowy” rywalizacje wygrała Danuta Kyzioł z Suchej, przed Piotrem Rolką z Suchej i Marianną i Józef Papajami – również z Suchej.

Tradycyjny Konkurs Wędkarski, który w tym roku był wyzwaniem również ze względu na warunki pogodowe, wygrał Krzysztof Jonkis, złowiwszy 8 karpi o łącznej wadze 10 kg. Praz pierwszy w historii konkursu nagrodę otrzymał również wędkarz – junior, Michał Gil, który złowił ryby o łącznej wadze 2,5 kg.

Ważną częścią Święta Ziemniaka jest impreza towarzysząca, której organizatorem jest LGD Nad Białą Przemszą, czyli „Nadprzemszański Festiwal Smaku” i  konkurs na Produkt Lokalny “Nad Białą Przemszą”, do którego przystąpiły nie tylko koła gospodyń wiejskich z gminy Trzyciąż, ale także z innych gmin zrzeszonych w LGD „Nad Białą Przemszą”. Smakołyków – zarówno potraw, jak i napitków, przygotowanych przez mistrzynie kulinarne z KGW nie sposób przechwalić, a kto nie popróbował – niech żałuje!

Oprócz KGW do konkursu  na Produkt Lokalny przystąpili także lokalni wytwórcy: Winnica NOVI, Winnica Szatan, Malinowe Wzgórze Sp. z o.o., Olkuskie Wyroby Emaliowane Krzysztof Madej, Marta Tarka Przetwórnia domowe przetwory: musy owocowe, syropy, musztardy i octy, Jurajskie Lawendlove, Flamazing Ceramiks oraz Rolniczy handel detaliczny M. Kołodziejczyk.

Z kronikarskiego obowiązku informujemy, że do tegorocznej edycji konkursu na produkt lokalny zgłoszono aż 31 wyjątkowych produktów w trzech kategoriach. Statuetki Kryształowych Amonitów zdobyli: w Kategorii „Potrawa”: Kluski ziemniaczane z wołowiną w sosie leśnym – przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Biała Przemsza” z Suchej; w kategorii „Napój”: Malinówka – wygrało dzieło Koła Gospodyń Wiejskich „Kwaśniowianki” oraz w kategorii „Rękodzieło”: Zestaw naczyń emaliowanych, promujących atrakcje naszego regionu – Olkuskie Wyroby Emaliowane Krzysztof Madej. Gratulujemy wszystkim laureatom oraz uczestnikom (zapewniamy, że komisja konkursowa miała nie lada trudne zadanie!).

Nie zabrakło też wystawy maszyn rolniczych oraz traktorów, wystawy ziemniaków sadzeniaków oraz różnych odmian ziemniaków z Gminy Trzyciąż, stoiska firm obsługujących rolnictwo, stoiska „Spółdzielni  Mleczarskiej” Skała, produktów Koła Pszczelarskiego Wolbrom, wystaw przygotowanych przez Koło Łowieckie Sokół, wystawy gołębi pocztowych oraz pojazdów dla dzieci, przygotowanych przez Wiesława Sycza, a także wystawy pojazdów firmy Junak, a nad bawiącymi się podczas muzycznych koncertów, które dały zespoły Jafer i Milano przeleciał malowniczy balon, będący tradycyjną atrakcją święta.

Na grobli między stawami podczas całej imprezy płonęło ognisko, a w jego żarze piekły się tradycyjne piecuchy, czyli ziemniaki z popiołu. Na stoiskach wystawowych prezentowały się instytucje związane z rolnictwem, nie zabrakło wyrobów rękodzielniczych; do podziwiania swoich zbiorów zaprosiło też Stowarzyszenie eksploracyjno-historyczne „Szaniec 1863”. Dzieci mogły bawić się z animatorkami ze Stowarzyszenia Miejsce do Wzrastania, a także skorzystać z „dmuchańców” i innych atrakcji.

Imprezę zakończył imponujący pokaz ogni sztucznych, a gospodarze od razu zaprosili wszystkich na kolejną edycję Święta Ziemniaka w pierwszą niedzielę października przyszłego roku.

« 3 z 5 »
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze