Do Przedszkola nr 3 im. Kornela Makuszyńskiego chodzą dzieci ciekawe świata i pełne zapału do działania, z zainteresowaniami wykraczającymi poza zwykłe obszary zarezerwowane dla maluchów. Dlatego w przedszkolu działa nie tylko kółko plastyczne, teatralne i taneczne, ale swą działalność zainaugurowały także kółko kulinarne oraz Klub Młodego Odkrywcy, działający w ramach ogólnopolskiego programu koordynowanego przez warszawskie Centrum Nauki Kopernik.
Kółko kulinarne prowadzone jest przez panie Agatę Połeć i Małgorzatę Gumółkę i nie jest tylko czymś w rodzaju kursu gotowania. Podczas zajęć obie panie wprowadzają dzieci w zagadnienia sztuki kulinarnej, a także uczą, jak nakrywać do stołu i jak kulturalnie się przy stole zachowywać. Przedszkolaki poznały już, czym jest piramida zdrowego żywienia – bo też ogólny cel, jaki przyświeca tym zajęciom, to wdrażanie dzieci do dbałości o właściwe odżywianie, jedzenie pełnowartościowych posiłków i unikanie produktów niezdrowych. „Przyprawy świata” to jeden z tematów przewodnich kółka, a galaretki z owocami i domowe tosty to pierwsze z serii wykonanych posiłków.
Z kolei pani Anna Kaziród założyła i prowadzi w przedszkolu Klub Młodego Odkrywcy, w którym dzieci mogą dowiedzieć się więcej o szeroko rozumianych zjawiskach przyrodniczych i same wykonać doświadczenia pokazujące, jak to się dzieje, że wybuchają wulkany albo jak rozszyfrować dokument pisany niewidzialnym atramentem. Raz w miesiącu przedszkolaki mogą eksperymentować bez użycia drogiego i specjalistycznego sprzętu, aby znaleźć odpowiedzi na naukowe pytania.
Przedszkole nr 3 (Anna Kaziród)