Przedsiębiorcy z powiatu olkuskiego, którzy wytwarzają lokalne produkty, mogą powalczyć o certyfikat Produktu Lokalnego „Nad Białą Przemszą”. Ten prestiżowy tytuł jest wręczany produktom, które są unikatowe w skali kraju, są dobrej jakości i pochodzą z regionu Białej Przemszy. Tegorocznych laureatów poznamy 30 września podczas „Festiwalu Smaków Regionalnych” w Trzyciążu.
Jest to już trzecia edycja plebiscytu, który organizuje LGD „Nad Białą Przemszą”. Do tej pory przyznano 80 takich certyfikatów, z czego osiem zostało uhonorowanych dodatkowo Jurajską Kryształową Jaszczurką. Zainteresowanie certyfikatem wśród przedsiębiorców jest duże. Nie ma się co dziwić, bo jest to znak podnoszący prestiż produktu. – Nadanie znaku Produktu Lokalnego „Nad Białą Przemszą” w drodze konkursu podnosi rangę produktów i usług, a także potwierdza ich jakość i znaczenie. Znak Promocyjny „Nad Białą Przemszą” ma wymiar lokalny i jest pierwszym krokiem ku budowaniu Marki Miejsca, która ma bardzo duży wpływ na decyzje konsumpcyjne, inwestycyjne i biznesowe. Dlatego właśnie warto utożsamiać produkt z miejscem, z regionem, zwłaszcza, że w dobie globalizmu coraz lepsze notowania ma regionalizm – przekonuje Łucja Hagno-Rams, specjalista ds. Organizacyjnych LGD „Nad Białą Przemszą”. O certyfikat mogą się starać producenci, usługodawcy, organizacje i osoby prywatne, których działania w sferze społecznej i ekonomicznej przyczyniają się do budowy pozytywnego wizerunku swoich gmin i miejscowości. Oprócz tytułu, produkty wyróżnione Znakiem „Nad Białą Przemszą” są promowane przez Stowarzyszenie LGD „Nad Białą Przemszą” w Polsce i za granicą. Szczegółowych informacji należy szukać na stronie internetowej stowarzyszenia lub w jego wolbromskiej siedzibie na ulicy Leśnej 2.