grzyb

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olkuszu zachęca do spędzania wolnego czasu na rodzinnych grzybobraniach, przypominając mieszkańcom powiatu, iż zbieranie grzybów daje doskonały pretekst do oderwania się od komputera/telewizora, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu jest okazja do wysiłku fizycznego, relaksu, a jak szczęście dopisze to i mamy satysfakcję z udanych zbiorów. Czerpiąc dobrodziejstwa z lasu, delektujmy się smakiem grzybów i korzystajmy z  ich unikalnych wartości odżywczych, o których bardzo często się zapomina.

Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody – 80 do 90%. Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów „leśnym mięsem”. Tkankom owocników grzybów sztywność nadaje swoisty błonnik, węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie. Tłuszczów jest w owocnikach grzybów jadalnych sporo i niemal nie różnią się one od tłuszczów zwierzęcych. W owocnikach grzybów kapeluszowych znajdują się także różne kwasy organiczne. Grzyby zawierają wiele witamin – A, B1, B2, C, D, PP.

 

Jednak witaminy C w odróżnieniu od warzyw i owoców bogatych w nią, jest w grzybach bardzo mało. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach. Jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę, niepowtarzalny smak przyrządzanych potraw z dodatkiem  suszonych owocników to wartość konsumpcyjna grzybów znacznie wzrośnie.

Zbieranie grzybów to pasja i wielka sztuka, dlatego nie wolno zapominać o podstawowych zasadach:
– zbieraj tylko te gatunki grzybów, które dobrze znasz !!!
– jeżeli nie jesteś znawcą grzybów, na grzybobranie wybieraj się zawsze z osobą, która jest fachowcem w tej dziedzinie !!!
– uważaj, żeby nie pomylić kani z muchomorem sromotnikowym, dla niedoświadczonego grzybiarza jest to problem, więc jeżeli nie jesteś pewien, że to grzyb jadalny, lepiej nie zbieraj go, aby uniknąć zagrożenia życia !!!
– do przyrządzania potraw używaj grzybów wcześniej obgotowanych !!!

KILKA RAD DLA POCZĄTKUJĄCYCH:
– Należy dobrze poznać określone gatunki grzybów jadalnych, zaś unikać tych nieznanych i pozwolić im dalej rosnąć w zaciszu lasu, gdyż nawet te niejadalne stanowią ważny element ekosystemu leśnego.
– Wyrzucajmy z naszego koszyka grzyby „podejrzane”.
– Zabierzmy ze sobą do lasu atlas grzybów, aby na bieżąco porównywać napotkane okazy zarówno ze zdjęciem jak i z opisem.
– Dobrze poznajmy budowę grzybów (kapelusz, trzon, blaszki), których to odmian szukamy.
– Przeczytajmy o miejscach występowania określonych gatunków, gdyż jednych nie spotkamy w lasach iglastych np.: maślaków, a innych w liściastych np.: kozaków.
– Starajmy się nie niszczyć miejsc, w których rosną grzyby oraz nie uszkodzić grzybni
– Grzyby powinny oddychać – dlatego najlepiej zbierać je do wiklinowych koszy, w mało przewiewnych, szczelnie zamkniętych mogą gnić i wytwarzać trujące substancje.
– Po zebraniu grzyby jak najszybciej należy przygotować do spożycia albo ususzyć lub też po obgotowaniu zamrozić.
– Grzyby są potrawą ciężkostrawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
– W przypadku złego samopoczucia po spożyciu zebranych przez nas grzybów – należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Uwaga !
Zatrucia grzybami objawiają się bólami brzucha, głowy, nudnościami i biegunką.
Objawy zatrucia grzybami mogą wystąpić:
– zatrucie w stopniu lekkim po 0,5 do 2 godz.
– zatrucie w stopniu średnim od 2 do 4 godz.
– zatrucia o przebiegu ciężkim po 12 godzinach, nawet do 21 dni.

W sytuacjach podejrzenia zatrucia grzybami należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Należy pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie!

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze