Początek listopada to czas, by podsumować październikowe zajęcia realizowane dla uczniów Zespołu Szkół w Bukownie w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”. Minął miesiąc kolejnych szkoleń, kursów i konkursów, które można by podsumować określeniem: „Jemy oczami”.

Zajęcia z baristyki, sztuki barmańskiej czy „Świata czekolady” udowodniły, że wpływ na nasz apetyt ma estetyka podawania posiłków, która jest manipulacją na nasze potrzeby konsumpcyjne za pomocą bodźców wzrokowych.

Wrażenia wzrokowe, odbierane dzięki receptorom znajdującym się w gałce ocznej, pozwalają ocenić wygląd potrawy, jej kształt, barwę, połysk, konsystencję, strukturę, kształt, … Jeśli podamy naszą potrawę w stosownie dobranym naczyniu, pokusimy się o piękną dekorację, szybko przekonamy się, że „już jesteśmy głodni”.

Tekst nadesłany przez Zespół Szkół w Bukownie

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
  Subskrybuj  
Powiadom o