Klucze

Fontanna w kształcie amonitu, stylowy murek, brama wjazdowa – tak będzie wyglądał teren pomiędzy Dworkiem Dietla a „starą gminą” w Kluczach. Gmina ogłosiła właśnie przetarg na ostatni etap rewitalizacji tego miejsca.

To drugie podejście do wyłonienia wykonawcy wspomnianego przedsięwzięcia. Pierwszy przetarg, ogłoszony w grudniu ubiegłego roku został unieważniony. Złożone zostały trzy oferty, jednak cena najkorzystniejszej z nich przewyższała kwotę przeznaczoną na realizację inwestycji.

Wszystkie prace uzgadniane są z małopolskim konserwatorem zabytków. Zgodnie z założeniami, plac pomiędzy niedawno odrestaurowanymi budynkami należącymi niegdyś do rodziny Mauve i Dietlów, zostanie wyłożony płytami kamiennymi i granitowymi. Pośrodku stanie fontanna w kształcie amonitu, nawiązująca do Jury Krakowsko – Częstochowskiej. Od strony ul. Rabsztyńskiej powstanie stylowy murek z kamienienia naturalnego porfir, niezasłaniający pobliskiego parku. Znajdzie się tam również stalowa brama, otwierana w przypadku różnego rodzaju uroczystości. Wiata przystankowa przy ul. Rabsztyńskiej ulegnie wymianie na nową. Przedsięwzięcie obejmuje także montaż stylowego oświetlenia, ławek parkowych i koszy na śmieci.

Opisana inwestycja to ostatni etap rewitalizacyjnych robót w tej części Klucz. Teren, na którym znajdują się: Dworek Dietla, tzw. „stara gmina” oraz park górny i dolny zostały wpisane do Gminnego Programu Rewitalizacji. Takie programy tworzyły kilka lat temu samorządy – podstawą było wyznaczanie miejsc obszarów zdegradowanych i obszaru rewitalizacji na terenie danych gmin. W Kluczach przy współfinansowaniu z unijnych funduszy zmodernizowano zabytkowy Dworek Dietla, a wcześniej sąsiedni budynek – „starą gminę”, gdzie teraz mieści się Dzienny Dom Seniora oraz samorządowy żłobek. W poprzednich etapach przeprowadzono szereg prac w tzw. parku dolnym, gdzie powstała drewniana altana, odtworzono amfiteatr (którego fragmenty schodów znajdują się za obeliskiem upamiętniającym Ludwika Mauve), a przy alejkach zamontowano ławki, kosze na śmieci i nowe oświetlenie. Z kolei w górnej części parku (za żłobkiem) wybudowano alejki, wzdłuż których zainstalowano oświetlenie parkowe. Znalazła się tam także drewniana altana, plac zabaw i inne obiekty małej architektury – ławki, kosze, stojaki na rowery, a także stoliki do gier planszowych.

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
  Subskrybuj  
Powiadom o