Sezon grzybowy w pełni. Amatorzy runa leśnego mają powody do zadowolenia. W tym roku będzie co smażyć, marynować i suszyć. Jednak grzyby to nie tylko przysmak, ale także zagrożenie, zwłaszcza dla niezbyt doświadczonych grzybiarzy. Takim właśnie osobom służy pomocą Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olkuszu. Instytucja zatrudnia wykwalifikowanego klasyfikatora grzybów, który ocenia czy tym, co zebraliśmy do koszyka, można bezpiecznie się delektować.
– Warto skorzystać z takiej porady. Nie każdy potrafi bezbłędnie rozpoznać każdy okaz. Problem może być na przykład z kaniami, które łatwo pomylić z muchomorem. Nie jest też prawdą, że każdy niejadalny grzyb ma gorzki smak. A skutki pomyłki mogą być tragiczne – podkreśla dyrektor PSSE Agata Knapik.
Olkuska klasyfikatorka grzybów ma 17-letnie doświadczenie i potrafi bezbłędnie rozpoznać każdy gatunek. Jej porady są bezpłatne, jednak trzeba wcześniej umówić się telefonicznie na spotkanie. Wystarczy zadzwonić do stacji pod numer 32 754 57 20 w godzinach pracy sanepidu.