W Zespole Szkół w Bukownie organizowane są cykliczne spotkania z absolwentami Szkoły w ramach Projektu „Absolwent”, które mają na celu przekazywanie wiedzy, dzielenie się doświadczeniem i umiejętnościami. W dn. 18.12.2012 r. w mury Skałki „powrócili” Wojciech Skalski – absolwent z 2007 r. oraz Sylwester Witos – absolwent 2011. Jeden i drugi ukończyli technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego; reprezentują różne roczniki, mają różne doświadczenia zawodowe, ale łączy ich wspólna pasja i sentyment do bukowiańskiej Skałki.
Pierwszy z nich obecnie jest szefem kuchni krakowskiej Restauracji „La Fontaine”, dodatkowo prowadzi warsztaty dla kucharzy Restauracji „Alpejska” w Zakopanem, układa dla niej menu. Właściciel „La Fontaine” Pierre Gaillard docenił umiejętności i profesjonalizm Wojciecha Skalskiego proponując mu stanowisko współwłaściciela. Rozmiłowany w kuchni francuskiej opracował szesnaście rodzajów deserów, które stały się jego największą pasją. Receptura, wykonanie, dekoracja (w plastycznej czekoladzie i lukrze), wreszcie sposób podania stają się atutami jego „słodkości”. Jeszcze jako uczeń ZS w Bukownie, dzięki miesięcznej praktyce uczniowskiej, związał się z Restauracją „Victoria” w Olkuszu, gdzie był pomocnikiem kucharza przez dwa lata. Potem pracował jako kucharz w Zajeździe „Krystyna” w Bęble, następnie w krakowskiej Restauracji „Loża”, Restauracji „Grube Ryby” w Zabierzowie. Talent kulinarny zadecydował o wyborze szkoły, w której rozwijał swe umiejętności. Jako uczeń Wojtek reprezentował ZS w Bukownie w konkursach małopolskich „Stół pięknie nakryty” zyskując wysokie lokaty (był stypendystą Stypendium Prezesa Rady Ministrów), już jako absolwent przygotowywał innych uczniów do tego konkursu.
Sylwester Witos jest kucharzem w Restauracji „Chopin”, z którą związał się jeszcze jako uczeń odbywający miesięczne praktyki. Również i w tym przypadku wybór szkoły był bardzo świadomy – do dziś podkreśla: „moją największą miłością jest gotowanie”. Jako uczeń reprezentował również Skałkę w konkursach gastronomicznych, m.in. „Stół pięknie nakryty”, w pokazach flambirowania. Sylwester, podobnie, jak Wojciech jest w stałych kontakcie ze swą Szkołą.
Tym razem absolwenci prowadzili warsztaty uczniów klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego w przygotowaniu dań kuchni francuskiej. W menu świątecznym znalazły się następujące potrawy: aperitif – Sos anchois z chrupiącymi warzywami, przystawka – Mus ze szczupaka z sosem wermut, spaghetti z cukini z sezonowymi jarzynami, danie główne: Tournedos z polędwicy wołowej na grate de finua z crumble z serem pleśniowym i sosami, na deser – Talerz „Łasucha”. Uczniowie szkoląc się pod okiem swych starszych „kolegów”, którzy wyrośli z tego samego środowiska, widzą, jak ważne jest wykształcenie, zdolności, praca, upór w dążeniu do celu.