skalka tort

18 marca w naszej szkole zakończył się kolejny już kurs w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”. Tym razem uczniowie poznali tajniki dekoracji ciast i tortów. W arkana sztuki cukierniczej wprowadziła ich mistrzyni cukiernictwa pani Renata Wąs.  Na pierwszych spotkaniach młodzież nauczyła się dekoracji tortów w stylu angielskim. Podstawowymi surowcami wykorzystywanymi w tym stylu jest masa cukrowa i marcepan barwione na różne kolory przy użyciu barwników spożywczych. Masami tymi obkłada się ciasta i wykonuje z nich najróżniejsze elementy dekoracyjne: figurki, kwiaty i inne ozdoby, w zależności od okazji, na którą tort jest przeznaczony.
Następne spotkania poświęcone były dekoracji ciast i tortów przy użyciu czekolady, np. oblewanie blatów czekoladą oraz wykonywanie napisów i różnych ozdób z białej i ciemnej czekolady plastycznej.

Po zakończeniu kursu uczniowie dostali certyfikaty potwierdzające ich umiejętności w zakresie dekoracji ciast i tortów. Przy okazji otrzymali też sporą dawkę tyraminy i fenyloetyloaminy, substancji wywołujących dobre samopoczucie i poprawiających nastrój zawartych w czekoladzie. Przydadzą się zwłaszcza teraz, u progu wiosny.

Tekst: ZS w Bukownie

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze