Prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski zaprasza wszystkich Dyrektorów Szkół do uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” i apeluje o niezwłoczne składanie wymaganych dokumentów. W tym roku Agencja Rynku Rolnego będzie przyjmowała zgłoszenia szkół podstawowych chcących wziąć udział w programie w I semestrze do 3 lipca .
Z kolei dostawcy owoców i warzyw zobowiązani są do zawarcia umów ze szkołami i dostarczenia ich kopii do Oddziałów Terenowych ARR do 10 września 2015 r. W tym samym terminie zgłaszają się do programu szkoły, które wnioskowały o pomoc i samodzielnie będą organizowały dostawy owoców i warzyw. W nadchodzącym roku szkolnym dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września. Przypomnijmy, że w zeszłym roku program startował od 6 października. Dzięki tej zmianie dzieci będą mogły skorzystać z większej dostępności owoców i warzyw.
Dokument ustalający zasady realizacji programu w nowym roku szkolnym podpisał 18.06.2015 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi .
Warunki uczestnictwa w programie wraz z formularzami dostępne są na stronie internetowej www.arr.gov.pl.
Program finansowany jest z budżetu UE (88%) i budżetu krajowego (12%). W UE budżet programu wynosi 150 mln EUR na rok szkolny. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, na rok szkolny 2015/2016 otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu w UE. Łączny budżet programu wynosi ok. 20,5 mln EUR (ok. 87,8 mln PLN). W programie mogą uczestniczyć dzieci ze szkół podstawowych realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego (tzw. „zerówki”) oraz dzieci uczęszczające do klas I–III. W roku szkolnym 2015/2016 wg danych MEN w programie będzie mogło uczestniczyć przeszło 1,6 mln dzieci.
W kończącym się roku szkolnym w programie uczestniczyło ok. 1,340 mln dzieci, tj. ok. 96% dzieci z grupy docelowej. Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe uczestniczące w programie co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.
Program podlega również regularnej ocenie, która ma wykazać w jakim stopniu realizuje on zakładane cele. Prowadzone badanie przede wszystkim ma określić, czy program wpływa na zmianę nawyków żywieniowych dzieci, a w szczególności na ilości spożywanych owoców i warzyw. Program Owoce i warzywa w szkole jest lubiany i doceniany zarówno przez dzieci, jak i rodziców i nauczycieli. Jest stałym elementem codziennego życia przeszło 11,3 tys. szkół podstawowych w Polsce. Realizacja programu w Polsce doceniana jest również przez Komisję Europejską i jej ekspertów. Polski program często prezentowany jest jako jedna z dobrych praktyk w tym zakresie na forum UE oraz spotkaniach ekspertów z zakresu promowania spożycia owoców i warzyw, takich jak konferencja EGEA w Mediolanie pt. Zdrowa dieta, zdrowe środowisko w ramach owocnej gospodarki: rola owoców i warzyw”.
Iwona Ciechan rzecznik prasowy Agencji Rynku Rolnego