skalka konkgastr

14.01.br. w Zespole Szkół w Bukownie odbył się cykliczny Szkolny konkurs gastronomiczny „Moje pasje kulinarne”. „Moje pasje kulinarne” jest turniejem, który pozwala wykazać się uczniom Skałki nie tylko wiadomościami zawodowymi i umiejętnościami gastronomicznymi, ale nade wszystko własnymi pomysłami na kompozycję dania, nazwę, smak, zestaw smaków, sposób podania. Tegoroczna edycja Konkursu odbywała się pod Honorowym Patronatem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, a organizatorem imprezy była nauczycielka zawodu pani Agata Kijak.

W szranki stanęło siedmiu młodych kucharzy i dwóch cukierników, którzy podjęli się realizacji zadania konkursowego w czasie – zaledwie – dwóch godzin, spełniającego warunki regulaminu oceniania. Potrawa (przygotowana i podana w dwóch porcjach) nie tylko musiała być smaczna, bowiem ocena dotyczyła również sposobu podania, trudności wykonania dania konkursowego. Pięcioosobowe jury rygorystycznie podeszło do regulaminu, a uczestnicy konkursu świetnie radzili sobie z zadaniem.

W pracowni zajęć pojawiły się przepiórki, łosoś, filety z kurczaka, … a „w ruch poszły” noże, blendery, patelnie, piekarniki, piec konwekcyjny,… Wśród uczniów ani na moment nie pojawił się element „niezdrowej” rywalizacji, uczniowie czasem „podpatrywali” innych, aby w przyszłości wykorzystać ich pomysły, „sposób na…”

Efektem Konkursu zaskoczył członków jury! „Glazurowane przepiórki”, „Rolada z kurczak z pieczarkami”, „Kurczak w sosie czekoladowym”, „Tort brzoskwiniowy”, „Filet z kurczaka z żurawiną i mozzarellą w boczku”, „Finezja serowa”, „Kurczak pod pierzynką”, „Czekoladowe browens”, „Jesienne tarło z łososia” – „ nie tylko „cieszyły oko”, ale były zbyt smaczne, by jury konkursowe z łatwością rozstrzygnęło werdykt!

Jednakże każdy konkurs musi mieć tych najlepszych! Pierwsze miejsce zajął Karol Mucha – uczeń klasy IV Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego za potrawę „Jesienne tarło łososia”, czyli stek z łososia podany na pietruszkowym mchu z cytrynowym kawiorem i sosem śmietanowo-szafranowym w szpinakowych kręgów. II miejsce zajęła uczennica klasy III Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych Iwona Pasek za danie „Rolada z kurczak z pieczarkami”, III miejsce zajęła uczennica kl. IV Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych, Joanna Jurczyk za potrawę „Czekoladowe brownies”, czyli rozpływający się w ustach czekoladowy deser.

Tekst: ZS w Bukownie

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze