Kolejny raz udowadniamy, że praktyczna nauka zawodu jest dla nas priorytetem. Stawiamy na jakość w edukacji, dlatego umiejętności, które przekazujemy uczniom naszej Szkoły są dla nas najważniejsze. Wsparcie wielu osób, instytucji w tym Unii Europejskiej pozwala nam i naszym uczniom z optymizmem patrzeć w przyszłość.

W dn. 19 listopada uczniowie Zespołu Szkół w Bukownie uczestniczyli w Seminarium prowadzonym przez nauczycieli – ekspertów szkolenia zawodowego z Turyngii, z którą województwo małopolskie podpisało umowę o współpracy międzynarodowej. Organizatorem spotkania był Urząd Marszałkowski, a samo Seminarium realizowane było w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”.

Zajęcia składały się z dwóch części: praktycznej i teoretycznej. W pierwszej części młodzież obejrzała prezentację na temat potraw flambirowanych, a następnie pod okiem eksperta, samodzielnie flambirowała polędwiczki wieprzowe oraz naśleśniki.

Uczniowie ZS w Bukownie niejednokrotnie na zajęciach spotykają się z tym sposobem podawania potraw polegającym na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go lub na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowania. Tym razem poznali nowy sposób dodawania alkoholu w ostatnim etapie flambirowania, po uprzednim zapaleniu go w chochelce. Metoda ta jest bezpieczniejsza dla wykonującego zadanie, a równie widowiskowa, a to jest podstawową zaletą flambirowania.

W czasie teoretycznego wykładu uczniowie zostali zapoznani z organizacja szkolnictwa w Turyngii. Poznali również charakterystyczne potrawy i napoje tego landu, po przecież na kuchnię turyńską  składa się wiele specjałów. Kiełbasa z rusztu (Thüringer Rostbratwurst), pyzy ziemniaczane (Grüne Klöße), wieprzowa karkówka (Rostbrätel), szaszłyki wędzone na ogniu z brzozowych polan (Schmöllner Mutzbraten) oraz karp serwowany w sosie jarzynowym z dodatkiem buraków (Karpfen), a nade wszystko piwo.

To już kolejne zajęcia, które dają możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności potrzebnych w nowoczesnej gastronomii. Uczniowie dla przyszłego pracodawcy będę wysokokwalifikowanymi pracownikami, lepiej przygotowanymi do wejścia na rynek pracy.

Tekst nadesłany przez Zespół Szkół w Bukownie

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze