Ogrodzieniec

ARTYKUŁ PARTNERA

W Poziom 511 Design Hotel & SPA w Ogrodzieńcu odbył się PIKNIK NA WINNICY 511.

 Trzy lata temu właściciel hotelu Pan Andrzej Wuczyński podjął decyzję o uprawie winorośli i produkcji wina. 511 od 2 lat rozwija swoje winiarskie kompetencje, produkuje własne wina ale także rozszerza asortyment win regionu oraz win najważniejszych regionów winiarskich na świecie. Jura i wino to wyborne połączenie, o czym można przekonać się osobiście podczas spotkań degustacyjnych z ekspertami i sommelierami, które są organizowane w Restauracji 511. 

W tym roku podczas pikniku odbyły się drugie zbiory winogrona tej winnicy, a tego dnia, wspólnymi siłami, udało się zebrać aż 500 kg owoców. Docelowa produkcja to 30-40 tysięcy butelek rocznie, z 8 rodzajów gron. Goście mogli też spróbować wina z zeszłorocznych zbiorów, a także burczoka – najświeższe niedojrzałe wino z tegorocznego zbioru 2021.

Miłośnicy wina i dobrego jedzenia tłumnie, bo w ilości ponad 300 osób, przybyli na piknik. Na samej winnicy w dwie godziny zostali ugoszczeni ponad 80 butelkami wina ze zbiorów winnicy 511 z ubiegłego roku. 

A po zbiorach i degustacji wina, w plenerze, a dokładnie między szczepami solaris i johanniter, Goście usiedli do wspólnego stołu degustując autorskie dania szefów kuchni i lokalne przysmaki. Kelnerzy nie nadążali donosić posiłków, częstując przybyłych 20 tacami focacci, 10 brytfannami ciast, kilkunastoma talerzami serów, ryb, sałatek i jurajskimi prażonkami z ogniska. 

Można było, u enologa i założyciela winnicy, zasięgnąć języka na temat założenia własnej winnicy, produkcji wina i odmian winorośli. Zaprezentowana została też nowiutka etykieta wina 511.

Na polanie przy skale, tuż o zmroku, odbyło się kino plenerowe, podczas którego obejrzeliśmy winiarski film pt. „Bezdroża” w reżyserii Alexandra Payne, film nagrodzony Oskarem za najlepszy scenariusz adaptowany.

To był pyszny dzień, pełen wrażeń, emocji i miłych spotkań.

 





POZIOM 511 Design Hotel & SPA

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments