Klucze

W przyszłym roku dobiegną końca prace w obrębie Dworku Dietla i „starej gminy” w Kluczach. W ciągu ponad dwóch lat sporo się tutaj zmieniło. Właśnie ogłoszono przetarg na wykonanie ostatniego etapu – zagospodarowania terenu pomiędzy dwoma wymienionymi budynkami.

Rewitalizacyjne inwestycje w tej części Klucz rozpoczęto w 2018 roku od tzw. górnego parku. Alejki z parkowym oświetleniem, drewniana altana, ławki, kosze, stojaki na rowery, stoliki do gier planszowych, drzewa i ozdobne krzewy, ogrodzony plac zabaw i siłownia plenerowa – tak od dwóch lat wygląda to miejsce. Również w 2018 roku rozpoczęła się gruntowna modernizacja Dworku Dietla. W odnowionym budynku będzie sala konferencyjna, pomieszczenia gościnne, sala wystawiennicza, mini centrum rehabilitacji. Zaplanowano tam również miejsca do pracy biurowej dla przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz młodych przedsiębiorców (tzw. coworking- stoły do pracy indywidualnej, podstawowy sprzęt biurowy, dostęp do internetu). Niewykluczone, że swoją siedzibę znajdzie tam Pustynne Centrum Informacji. Gdy na budynku wykonano nową elewację, tuż pod wieżyczką umieszczono herb gminy Klucze, a w ścianie tzw. kapsułę czasu. W owej kapsule znajduje się list z informacjami dotyczącymi obecnej kadencji władz samorządowych gminy, a także modernizacji Dworku. Włożono tak również egzemplarz lokalnego miesięcznika „Echo Klucz”, w którym opisano historię przedwojennych właścicieli zabytku – rodzin Dietlów i Mauve. Prace przy zabytku jeszcze trwają – obiekt zostanie oddany do użytku w przyszłym roku.

-Po uzgodnieniach z małopolskim konserwatorem zabytków przystępujemy do ostatniego etapu rewitalizacji tej części Klucz. Będzie to wizytówka naszej gminy. Plac pomiędzy Dworkiem a budynkiem „starej gminy” razem z parkiem stworzy enklawę spokoju i wytchnienia dla mieszkańców i turystów – mówi wójt gminy Klucze Norbert Bień.

Nieodłączną częścią Dworku dawnych właścicieli Klucz jest tzw. park dolny. Właśnie tam w ubiegłym roku powstała drewniana altana, odtworzono także amfiteatr, którego fragmenty schodów znajdują się za obeliskiem upamiętniającym Ludwika Mauve. Przy alejkach zamontowano ławki, kosze na śmieci, zainstalowano również nowe oświetlenie.

W ramach rewitalizacji przy udziale unijnej dotacji dawny blask odzyskał budynek „starej gminy”. Gruntowny remont obejmował m. in.: dobudowę klatki schodowej, wymianę dachu, wymianę stolarki okiennej i drzwiowej, wykonanie tarasu nawiązującego stylem do sąsiedniego Dworku Dietla. Pomieszczenia w piwnicach zaadaptowano na sale coworkingu, salę konferencyjną oraz sanitariaty. Część prac remontowych (w tym montaż windy) oraz całkowite wyposażenie ośrodka zostało sfinansowane w ramach unijnego projektu „Ośrodek dziennej opieki i aktywizacji osób niesamodzielnych w Kluczach” prowadzonego przez Spółdzielnię Socjalną OPOKA. Ośrodek pn. „Złota Jesień” funkcjonuje na piętrze, gdzie mieszkańcy 60+ z gminy Klucze mogą liczyć na szereg zajęć prowadzonych przez doświadczonych specjalistów. To m. in.: zajęcia terapeutyczne, edukacyjne i taneczne; gimnastyka, aktywizacja w formie rehabilitacji, wycieczki i spacery, a także spotkania ze sztuką, muzyką, filmem i literaturą. Do dyspozycji seniorów są: pokój dzienny z miejscami do wypoczynku, sala do zajęć terapeutycznych i terapii ruchowej, pokój wsparcia indywidualnego, kuchnia z jadalnią, biblioteczka i kącik komputerowy funkcjonalnie połączone ze świetlicą, dwie łazienki dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Z kolei na parterze działa już samorządowy żłobek, dofinansowany z rządowego programu „Maluch +”, unijnych funduszy oraz środków własnych gminy. Do potrzeb organizacji żłobka dla 27 dzieci został dostosowany parter. Do placówki prowadzi osobne wejście z podjazdem dla wózków dziecięcych i inwalidzkich. Poza pomieszczeniami opiekuńczymi i bawialniami są tu wózkownia, pomieszczenia biurowe oraz wszelkie pomieszczenia zaplecza, w tym zaplecze sanitarne. W tym rejonie zmieniono organizację ruchu. Z uwagi na wyłączenie z ruchu kołowego placu pomiędzy Dworkiem a „starą gminą”, powstała jednokierunkowa droga dojazdowa z ul. Rabsztyńskiej do ul. Partyzantów zaraz za byłym urzędem gminy. Droga i chodniki zostały wykonane z betonowej kostki brukowej. Przy żłobku i Domu Seniora zbudowano miejsca postojowe.

 Teraz nadszedł czas na ostatni etap rewitalizacyjnych prac – obejmujący teren pomiędzy Dworkiem Dietla a „starą gminą”. Od strony ul. Rabsztyńskiej ma powstać stylowy murek (który nie zasłoni parku) z bramą wjazdową, otwieraną tylko w przypadku różnego rodzaju uroczystości. Wymianie ulegnie pobliska wiata przystankowa. Na środku placu stanie fontanna w kształcie amonitu, nawiązująca do Jury Krakowsko – Częstochowskiej. Całość zyska stylowe oświetlenie.

Fot. wizualizacja według koncepcji mgr. inż. arch. Sławomira Bąchora 

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
  Subskrybuj  
Powiadom o