Jak zrobić dyniowe ciasteczka, choinkę z ciasta francuskiego albo czekoladowe fondue? Tego nauczyły się dzieci z Przedszkola nr 3 im. Kornela Makuszyńskiego uczęszczające na zajęcia kółka kulinarnego, działającego w przedszkolu już czwarty rok i wciąż przyciągającego mnóstwo chętnych.
Jako podsumowanie działalności kółka i okazję do uroczystego zakończenia roku szkolnego prowadzące zajęcia panie Małgorzata Gumółka i Agata Połeć oraz Danuta Sarota i Iwona Dorota Olesiak zaplanowały wizytę w piekarni, gdzie dzieci miały okazję zobaczyć, jak powstaje i pieczony jest chleb. Do swojej piekarni młodych adeptów sztuki kulinarnej zaprosił 5 i 7 czerwca pan Janusz Piasny, a przewodnikiem był tata Stasia. Niespodzianką dla dzieci było to, że oprócz obserwowania etapów powstawania pieczywa mogły samodzielnie wzbogacić bułeczki różnymi dodatkami według własnego uznania, np. makiem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym albo czarnuszką. Upieczone bułeczki tata Stasia dostarczył przedszkolakom jeszcze ciepłe, a prowadzące kółko wręczyły je wraz z pamiątkowymi dyplomami.
Przedszkole nr 3 (Anna Kaziród)