Artykuł zewnętrzny
Z wiekiem zmieniają się potrzeby żywieniowe każdego człowieka, dlatego ważne jest odpowiednie dopasowanie diety. Na szczególną uwagę zasługują seniorzy, którzy powinni dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych, jak i dbać o prawidłowy poziom nawodnienia. Dowiedz się, jak żywić seniora w domu.
Jakie są zasady żywienia seniora w domu?
Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad żywienia seniorów. To właśnie one wpływają na kondycję organizmu, stan zdrowia i dobre samopoczucie.
Zbilansowana dieta
Dieta seniora powinna być zróżnicowana, a przede wszystkim prawidłowo zbilansowana. Dzięki temu dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Bardzo często jest to trudne do osiągnięcia ze względu na problemy zdrowotne lub brak motywacji do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Wtedy rozwiązaniem są usługi restauracji z domowym jedzeniem lub dedykowana dieta dla seniora oferowana przez catering dietetyczny.
Ograniczenie spożycia soli i cukru
Z wiekiem jeszcze bardziej rośnie ryzyko rozwoju chorób serca oraz problemów z metabolizmem. Właśnie z tego powodu seniorzy powinni ograniczyć spożycie soli i cukru. Znacznie lepszym rozwiązaniem będą zamienniki cukru np. ksylitol lub erytrytol.
Warto również skorzystać z aromatycznych ziół, które skutecznie zastąpią sól, a jednocześnie podkręcą smak posiłków. Świetnie sprawdzi się pietruszka, bazylia, oregano, majeranek czy rozmaryn.
Pamiętaj także, aby seniorzy spożywali jak najmniej przetworzonej żywności, która jest pełna konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, a także soli i cukru. Jeśli starsze osoby mają problem z przygotowywaniem jedzenia, to pomocne mogą być cateringi dietetyczne np. któraś z poniższych ofert:
- https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/olkusz/,
- https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/,
- https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/.
Spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego
Błonnik ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dlatego ważne jest to, aby seniorzy spożywali odpowiednie ilości błonnika. Zakłada się, że osoby powyżej 50. roku życia powinny spożywać:
- kobiety – 21-25 g błonnika pokarmowego dziennie,
- mężczyźni – 30-38 g błonnika pokarmowego na dobę.
Oczywiście dokładne wartości warto uzgodnić z lekarzem, aby dostosować je do swojego stanu zdrowia. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak żywić seniora w domu, to zadbaj o to, żeby jego dieta była bogata w:
- pełnoziarniste produkty zbożowe – płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż i kasze;
- warzywa – szpinak, jarmuż, kapustę, brokuły, marchewki czy paprykę;
- owoce – jabłka, gruszki, maliny, truskawki, jagody i pomarańcze;
- rośliny strączkowe – fasola, groch, soczewica i ciecierzyca;
- orzechy i nasiona – siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie i migdały.
Odpowiednie nawodnienie organizmu
Starsze osoby bardzo często mają problem z piciem odpowiedniej ilości wody. Wynika to z faktu, że z wiekiem zmniejsza się zdolność odczuwania pragnienia, co może doprowadzić do odwodnienia. Właśnie z tego powodu tak istotne jest to, aby seniorzy dbali o prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Najlepszym wyborem jest mineralna woda niegazowana, herbatki ziołowe oraz naturalne soki owocowe. Świetną opcją są także owoce i warzywa bogate w wodę np.:
- ogórki,
- pomidory,
- arbuz,
- melon,
- jabłka.
Regularne spożywanie posiłków
Kolejną zasadą prawidłowego żywienia seniorów w domu jest dbanie o regularne jedzenie posiłków. Umożliwia to utrzymanie równowagi metabolicznej i zapewnia odpowiednią ilość energii w ciągu dnia. Lepiej, jeśli seniorzy będą spożywali mniejsze objętościowo posiłki, ale częściej np. co 3-4 godziny. Zadbaj o to, żeby dania były lekkie, pożywne i smaczne.