Mieszkańcy powiatu olkuskiego mogą być spokojni o jakość wody, która płynie z ich kranów.  Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Olkuszu poinformowało, że woda w naszych kranach jest najwyższej jakości i może być spokojnie spożywana, nawet  bez konieczności wcześniejszego zagotowania. Gwarancję na to daje nie tylko olkuski PWiK, ale również Sanepid.

Wyniki badań laboratoryjnych wypadają bardzo korzystnie. Co miesiąc do laboratorium przekazywanych jest minimum 30 próbek wody, pobranych z różnych punktów sieci wodociągowej i ujęć wody z częstotliwością 2 razy w tygodniu. – Na podstawie badań laboratoryjnych można stwierdzić, że badane parametry nie przekraczają dopuszczalnych wartości wskaźników, które określa Ministerstwo Zdrowia w swoich rozporządzeniach, a obecność w wodzie takich składników, jak np. żelazo, cynk, miedź, magnez czy wapń, pozwala na zaspokojenie potrzeb organizmu ludzkiego w niezbędne sole mineralne – informuje Dorota Stach, kierownik laboratorium badania wody i ścieków PWiK w Olkuszu. Woda, która dostarczana jest do naszych domów, pozbawiona jest bakterii chorobotwórczych. Oznacza to, że olkuska woda nie tylko dostarcza mikroelementów, ale ma bardzo dobrą jakość pod względem mikrobiologicznym. Badania są wykonywane przez nowoczesne laboratorium wodociągowe, które posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w Warszawie, co daje gwarancję, że podawane wyniki są wiarygodne. Aktualnie labolatorium PWiK-u ma akredytację na 44 metody badawcze, a wkrótce otrzyma kolejne 4. Pracownicy zapewniają, że laboratorium co roku doposażane jest w sprzęt najwyższej klasy, a wykorzystywane w nim materiały i odczynniki laboratoryjne są najwyższej jakości.

Tym, co może denerwować mieszkańców, jest na pewno duża ilość wapnia w wodzie, który później osadza się na czajnikach elektrycznych i naczyniach do gotowania. Woda z olkuskich ujęć ze względu na właściwości geologiczne terenu, czyli Jury Krakowsko-Częstochowskiej, zawiera znaczne ilości wapnia. – W rozumieniu potocznym jest wodą średnio twardą. Ta cecha wody jest pozytywna dla zdrowia ludzkiego, ale szkodliwa dla wszelkich urządzeń grzewczych ze względu na wytrącanie się kamienia – tłumaczy Dorota Stach.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze