rsm

Podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Olkuszu oraz Stowarzyszenia Dobroczynnego „Res Sacra Miser” uczestniczą w nowym projekcie dotyczącym odżywiania „Tanio, zdrowo, świątecznie”. Kulinarna edukacja w teorii i praktyce potrwa do 17. grudnia.

 

Uczestnicy zajęć poznają m. in. zasady zdrowego odżywiania oraz sposoby higienicznego przygotowywania i przechowywania jedzenia. Zaplanowano warsztaty nauki gotowania i prawidłowego żywienia. Beneficjenci projektu dowiedzą się również, jak układać dietę dostosowaną do wieku czy stanu zdrowia. – Naszym celem jest edukacja dotycząca prawidłowego żywienia osób ze środowisk zagrożonych biedą i wykluczeniem społecznym, chorych, ubogich, bezrobotnych, mających trudności w przystosowaniu się do życia. Nabór beneficjentów projektu odbywa się spośród osób korzystających z programu PEAD „Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności UE”, realizowanego przez Stowarzyszenie we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie oraz uczestników zajęć w Środowiskowym Domu Samopomocy w Olkuszu – wyjaśnia Barbara Kordaszewska, koordynatorka projektu.

Projekt realizuje Stowarzyszenie Dobroczynne „Res Sacra Miser”, a partnerem jest Środowiskowy Dom Samopomocy w Olkuszu. Na kulinarne zadania powiat olkuski udzielił dotacji w wysokości 4 tys. złotych.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze