Uczennice z Zespołu Szkół w Bukownie promują regionalne produkty spożywcze na targach „Grüne Woche” w Berlinie, które rozpoczęły się 18 stycznia. „Grüne Woche” czyli „Zielony Tydzień” to największe i najbardziej prestiżowe na świecie targi żywieniowe, rolnictwa, ogrodnictwa. W tym roku berlińskie targi (18-27 stycznia br.) odbywają się po raz 78. Impreza ta oferuje wiele atrakcji w 26 halach o powierzchni 115 tys. metrów kwadratowych.

Zaprezentowanych zostanie około 100 tys. ofert żywności i napojów z całego świata, tysiące zwierząt, ponad 35 tys. roślin; zaplanowano też różne pokazy.
Targi „Zielony Tydzień” są okazją do promowania produktów regionalnych na terenie Niemiec, ale również do promocji regionów, kultury i lokalnych tradycji. Wystawcy z całego świata przedstawią m.in. artykuły spożywcze, przyrządy, maszyny, wyposażenie i urządzenia produkcyjne dla rolnictwa i ogrodnictwa, ofertę dla myśliwych i wędkarzy. Na imprezie coraz więcej miejsca zajmują nowoczesne usługi świadczone przez rolników oraz informacje na temat energii odnawialnych. „Grüne Woche” odwiedza co roku ok. 500 tys. osób.

Małopolska po raz kolejny promuje swoje specjały regionalne i produkty spożywcze na berlińskich targach żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Podczas targów Małopolskę reprezentują wicemarszałek Wojciech Kozak, członek Zarządu Stanisław Sorys i wiceprzewodniczący Sejmiku Jacek Soska. W trakcie „Zielonego Tygodnia” zwiedzający mogą obejrzeć występy regionalnych zespołów i wytwory sztuki ludowej oraz spróbować prezentowanych specjałów, m.in. polskich wędlin, oscypków, bundzu, miodu, soków i syropów owocowych i żywności ekologicznej. Uczennice ze Skałki promują m.in. soki z Łącka, kabanosy z koniny. Pełne wrażeń i nowych doświadczeń po powrocie z Berlina będą mogły przedstawić pełną relację.

zs bukowno berlin2

zs bukowno berlin

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze