czytelnicy pytaja

Oświadczenia majątkowe sędziów miały zostać opublikowane do 30 czerwca 2017 roku w sieci na stronach Biuletynów Informacji Publicznej sądów. Na stronie olkuskiego sądu oświadczenia nie widnieją albo są gdzieś ukryte.

Odpowiada wiceprezes Sądu Rejonowego w Olkuszu sędzia Rafał Ziętek:

Zgodnie z art. 87 par. 6 a ustawy Prawo o ustroju sądów jawne informacje zawarte w oświadczeniach o stanie majątkowym podmiot uprawniony do odebrania oświadczenia udostępnia w Biuletynie Informacji Publicznej, o którym mowa w ustawie z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2016 r. poz. 1764), nie później niż do dnia 30 czerwca każdego roku. Na podstawie art. 87 par. 2 w/w ustawy oświadczenie majątkowe, sędziowie składają właściwemu terytorialnie prezesowi sądu apelacyjnego. Podmiotem uprawnionym do odebrania oświadczeń i obowiązanym do ich publikacji jest Prezes Sądu Apelacyjnego i na stronach Sądu Apelacyjnego w Krakowie zostały one w terminie opublikowane:

Chcesz uzyskać odpowiedź na nurtujące Cię pytanie? Nie wiesz, do kogo się z nim zwrócić? Napisz do nas! Zachęcamy do zadawania pytań, które w imieniu Czytelników przekazujemy kompetentnym osobom. Odpowiedzi zamieszczamy na naszych łamach. Nie komentujemy odpowiedzi, a wnioski pozostawiamy Czytelnikom.

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
1 Wątków
0 Odpowiedzi