Pieczywo ma duży udział w całodziennym pożywieniu człowieka, a w niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy od uginających się półek pełnych różnych rodzajów chleba, bułek, rogali. Ale czy młodzi ludzie zdają sobie sprawę, jak trudna i długa jest droga chleba z pola na sklepowe półki. By poznać i zrozumieć to zagadnienie w dniu 27 lutego br. w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Braciejówce odbył się Festiwal Zdrowej Żywności, zorganizowany by promować zdrowe walory naturalnego chleba wypiekanego zgodnie z wiekową tradycją. Całej uroczystości przyświecało przesłanie C. K. Norwida
,,Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba …
Tęskno mi, Panie …”
W ramach uroczystości wszyscy uczniowie szkoły wzięli udział w nietypowej lekcji poprowadzonej przez Panią Marię Stanek z Koła Gospodyń Wiejskich. Pani Maria przedstawiła proces wypieku chleba według sprawdzonej tradycyjnej receptury, ale także opowiedziała o tradycjach i zwyczajach związanych z chlebem oraz zaprezentowała dawne narzędzia i akcesoria do przyrządzania pieczywa. W holu szkoły można było obejrzeć wystawę różnych gatunków zbóż oraz poczytać o korzystnym działaniu produktów zbożowych na nasz organizm. Ważnym elementem festiwalu były także warsztaty w trakcie których uczniowie samodzielnie wykonywali smaczne i zdrowe przekąski chlebowe.
Tegoroczny Festiwal Zdrowej Żywności był okazją, aby podnieść świadomość dzieci na temat zdrowotnych właściwości produktów zbożowych. Szczególny nacisk położono na zmotywowanie ich do spożywania większej ilości pieczywa pełnoziarnistego, żytniego i na zakwasie.
Tekst: Anna Facler – Januszek