Latem i jesienią amatorów zbierania grzybów nie brakuje. Nie inaczej jest w Olkuskiem. Najwięcej grzybiarzy, również spoza województwa, przyciągają rozległe kompleksy leśne w gminie Klucze. Grzyby, ze względu na niepowtarzalny smak i zapach, przez wielu uważane są za wyjątkowy przysmak. Niestety, niektóre ich gatunki stanowią zagrożenie dla zdrowia a nawet życia. – Mimo że wielu grzybiarzy uważa się za doskonałych znawców, co roku setki z nich padają ofiarą trujących grzybów – podkreśla olkuski powiatowy inspektor sanitarny Agata Knapik. Sezon na grzybobranie w pełni. Lasy wypełniły się grzybiarzami, grzyby pojawiły się na targowiskach. Dlatego warto przypomnieć wszystkim zbieraczom i kupującym, że większość najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów, ma blaszki.

Należą do nich wszystkie muchomory, w wśród nich muchomor sromotnikowy, będący najczęstszą przyczyną zatruć. Bywa mylony z zielono zabarwionymi grzybami: gołąbkami, gąską zielonką i czubajką kanią. Objawy zatrucia występują po 8 – 24 godzinach od zjedzenia potrawy. Są to: wymioty, biegunka i bóle brzucha, po których następuje krótkotrwała poprawa. W 3, 4 dniu pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby, często z żółtaczką i skazą krwotoczną. Brak fachowej pomocy medycznej może doprowadzić do śmierci.
Pracownice Powiatowej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Olkuszu nie namawiają do całkowitego zrezygnowania z delektowania się potrawami z grzybów, ale do zachowania daleko idącej ostrożności. Przede wszystkim należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości podejrzany okaz wyrzucić. Podczas zbierania należy wyjmować ze ściółki całe owocniki, zwracając uwagę także na człon, który zawiera ważne, charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych. – Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwienionych, robaczywych i wodnistych. Owoce runa leśnego należy wkładać do przewiewnych koszy lub łubianek. Nie wolno korzystać z toreb, plastykowych worków lub reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych mogą wytworzyć się substancje niebezpieczne dla zdrowia lub życia. Każdy doświadczony zbieracz wie, że nie należy niszczyć grzybów trujących czy niejadalnych, gdyż są one pożywieniem dla leśnych zwierząt. Dodajmy, po powrocie z lasu owoce runa trzeba od razu posegregować według gatunków i rozłożyć je w suchym i przewiewnym miejscu. Przeróbką grzybów należy zająć się jeszcze tego samego dnia, nazajutrz mogą być robaczywe i pokryte pleśnią – dodaje inspektor Knapik.
Lepiej zachować ostrożność również podczas kupowania grzybów. Nie każdy sprzedający jest ekspertem. Sprzedaż grzybów jest legalna tylko po skontrolowaniu ich przez osobę posiadającą uprawnienia klasyfikatora grzybów. W powiecie olkuskim klasyfikatora nie ma na żadnym targowisku. W przypadku jakichkolwiek objawów zatrucia po spożyciu grzybów należy koniecznie skonsultować się z lekarzem. Trzeba pamiętać, że grzyby są potrawą ciężkostrawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku oraz cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po przyrządzeniu. Nie przechowujmy ich nawet w lodówce, gdyż łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
lsrjpjbzyb
lsrjpjbzyb
9 lat temu

bqvpfqs{fhmbe, fohdrrxeeb , tkofocrcvz: http://www.xugjibenmq.com/, http://www.pyrkyneenz.com/ fohdrrxeeb

Gertie
Gertie
10 lat temu

Super artykuł. Warto kupywać także grzyby i nie tylko bo w naszej ofercie grzyb kania: http://www.oskar-susz.pl/boczniaki/ znajdziecie także suszone grzyby i boczniaki czy też
reishi!

Idzia
Idzia
11 lat temu

:-*