Jajecznica z dodatkiem świeżych pokrzyw królowała na wielkanocnych stołach w wielu podolkuskich wioskach. Osoby, które miały okazję jej spróbować, mówią, że jest nie tylko smaczna, ale bardzo zdrowa. Dawniej nie było witamin w pigułkach, niezbędnych składników odżywczych dostarczały warzywa i zioła. Wielkanocny posiłek rozpoczynano od zjedzenia odrobiny chrzanu, który miał wypędzać z człowieka grzechy i złe skłonności. Święconka pełniła taką samą rolę, jak wigilijny opłatek. Dzielono się nią podczas śniadania i wizyty gości. Jeśli w czasie niedzielnej uroczystości zaświeciło słońce, wróżyło to urodzaj na ziemniaki.
Subskrybuj
Zaloguj sie aby komentować
0 komentarzy
najnowszy






![Dzień Smerfa 2024 za nami! [ZDJĘCIA]](https://przeglad.olkuski.pl/wp-content/uploads/2024/06/P1320905.jpg)








