Podczas XIV edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Gotuj z pasją i fantazją”, który odbywał się w dn. 1-3 marca, uczeń Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego z Zespołu Szkół w Bukownie – Karol Mucha zdobył wyróżnienie.
Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów- Konfraternia Master Bartenderów i Agencją Rynku Rolnego-Oddział Terenowy w Krakowie oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

W tym roku organizatorów wspierało Stowarzyszenie  Dolina Karpia, które na potrzeby konkursu dostarczyło karpia zatorskiego, z którego uczestnicy musieli wykonać obowiązkową potrawę. Na konkursowe danie Karola składał się duet z karpia i awokado z płatkami grapefruita i prażonymi migdałami, carpaccio jagnięce z rozmarynem i kandyzowaną pomarańczą oraz tartinki z oscypkiem. Wyróżnione danie konkursowe jest wynikiem zainteresowań zawodowych, pomysłowości i inicjatywy ucznia. Komisja konkursowa obok walorów smakowych doceniła poczucie estetyki i sposób podania potrawy.\

Tekst nadesłany przez Zespół Szkół w Bukownie

Dołącz do dyskusji

Zaloguj się się aby komentować
  Subskrybuj  
Powiadom o