Uczennica Zespołu Szkół nr 4, Agata Bryzik, ma szansę zostać najlepszą uczennicą w zawodzie piekarz i cukiernik. Dzięki zdobyciu pierwszego miejsca w eliminacjach wojewódzkich, Agata powalczy teraz na arenie ogólnopolskiej. Jest duża szansa na to, że chleb upieczony przez mieszkankę powiatu olkuskiego, okaże się najlepszy w Polsce.
Pod koniec stycznia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie Agata Bryzik reprezentowała swoją szkołę w etapie wojewódzkim XVI Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. Aktualnie Agata jest uczennicą III klasy wielozawodowej i jednocześnie młodocianą pracownicą PSS „Społem” w Olkuszu. Do turnieju przygotował ją kierownik piekarni, Sylwester Kiełtyka, który towarzyszył Agacie w tym ważnym dniu. Tematem przewodnim turnieju był „Świat bajek i baśni” i składał się z części teoretycznej oraz praktycznej. Oprócz rozwiązania testu z wiedzy branżowej, zadaniem uczniów było upieczenie chleba zdobionego, trzech sztuk chałek i atrybutu wystawienniczego.
Inspiracją dla olkuszanki była kultowa bajka „Sąsiedzi”. Osobom, które nie wiedzą, w jaki sposób można artystycznie i smacznie połączyć chleb z „Sąsiadami”, tłumaczymy, że uczennica Budowlanki na swoim chlebie umieściła napis z tytułem bajki oraz wykonała dwie głowy Pata i Mata, czyli bohaterów czechosłowackiego przeboju dla dzieci (a nie rzadko też dorosłych) z lat 70-tych, reaktywowanego już w Czechach w latach 90-tych. Jurorów koncepcja naszej mieszkanki powaliła na kolana, co miało przełożenie na I miejsce w turnieju. Wypiek najwyraźniej trafił też w gust obecnych na turnieju uczniów, bo niemal wszyscy oddali głos na „Sąsiadów” w plebiscycie publiczności. Agata przywiozła z Krakowa nie tylko puchar, dyplom i nagrody rzeczowe, ale również przepustkę do kolejnego etapu. W maju Agata Bryzik będzie rywalizowała z laureatami etapów wojewódzkich z całej Polski podczas turnieju we Wrocławiu. Trzymamy kciuki za sukces olkuskiego chleba!
Polska normalnieje. Dobrze, że nie wygrała madonna z dzieciątkiem!