Dnia 29.04.2014r odbył się Dzień Otwarty w Naszej Szkole. Każdy z przybyłych gości miał możliwość zapoznać się z ofertą edukacyjną szkoły oraz mógł sprawdzić jak funkcjonuje na co dzień Nasza Szkoła. Następnie zainteresowani zwiedzali szkołę, zatrzymując się w poszczególnych salach lekcyjnych. Dzięki temu mogli uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych, plastycznych oraz zabawach muzyczno – ruchowych z wykorzystaniem elementów Klanzy. Rodzice mogli porozmawiać z dyrektorem szkoły, nauczycielami oraz terapeutami nt metod nauczania.
Dużą atrakcją cieszyły się potrawy z różnych „Kuchni Świata” przygotowane przez uczniów Zasadniczej Szkoły
Zawodowej oraz uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy m.in.:
KUCHNIA WŁOSKA
Klasa I-III PDP A – wych. Beata Górnik przygotowała potrawy kuchni włoskiej wraz z scenografią przedstawiającą domową scenkę rodziny sycylijskiej. Potrawy przygotowane przez uczniów to: pizza rodzinna Ah Beetz’, Bruschetta + pasta z oliwek i pomidorów, pasta z bakłażana i czosnku, pasta z kaparów i sardeli, Lemoniada podana w karawce, Przysmaki włoskie zakupione w sklepie: Antipasti- zielone oliwki z ziołami, grilowane bakłażany, suszone pomidory w oliwie, jabłuszka kaparowe.
KUCHNIA GRECKA
Klasa III PDP – wych. Dorota Osak przygotowała następujące potrawy kuchni greckiej: greckie śniadanie: chrupiące pieczywo pszenne z sosem tzatziki
przystawka: dolmades- faszerowane ryżem liście winogron w sosie oliwkowym
danie obiadowe: faszerowana papryka z sosem pomidorowym i sałatka grecka
deser- greckie faworki polane syropem miodowym i posypane kruszonymi orzechami włoskimi
KUCHNIA FRANCUSKA
Klasa I ZSZ – wych. Monika Sarota przygotowała przysmaki kuchni francuskiej m.in:
zupa cebulowa;
koreczki z sera camembert;
brie z dodatkiem owoców i warzyw
KUCHNIA ARABSKA
Klasa II PDP C pod opieką Pani Bogusławy Cupiał przygotowała wybrane potrawy typowe dla kuchni arabskiej. Wiedząc, że arabowie lubią słodycze i chętnie własnoręcznie przygotowują je na towarzyskie spotkania uczniowie nauczyli się jak przyrządzać: sezamki i ciasteczka bazbuse. Były one zgodnie z tradycją pachnące, bardzo słodkie, zawierały sezam, kokos, miód i różnorodne olejki zapachowe. W ramach zajęć dzieci poznały przyprawy używane w kuchni arabskiej min. szafran, anyż, sezam, kokos, cynamon. Poznały także nazwy państw arabskich, ich flagi, tradycyjny ubiór i niektóre zwyczaje ludności zamieszkującej te tereny.
KUCHNIA CHIŃSKA
Klasa II ZSZ – wych Anna Chwastek przygotowała do degustacji potrawy charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Królował oczywiście ryż: risotto z kurczakiem, warzywami i grzybkami mun oraz ciasteczka ryżowe z czekoladą.
Wszyscy uczniowie stanęli na wysokości zadania. Dzień wcześniej z wielkim zaangażowaniem przygotowali stroje (kimona) w których wystąpili oraz typowe nakrycia głowy. Przygotowali również stół w stylu chińskim. Nakrycie było jednocześnie flagą państwa. Dominowały barwy czarno-czerwone. Nie zabrakło oczywiście typowego akcentu chińskich pałeczek ” do konsumpcji” oraz lampionów, które stworzyły nietypowy klimat. Uczniowie siedzieli za stołem, w tle widniały obrazki z chińskimi znakami i wszyscy razem tworzyli jedną wielką chińską rodzinkę:).
Było pysznie !!! Ten dzień na długo pozostanie w naszej pamięci.
ZSS w Olkuszu