Nastały czasy, w których na co dzień zasypywani jesteśmy reklamami zachęcającymi do zakupu kolejnego „wyjątkowo zdrowego” batonika czy napoju dodającego sił na cały dzień. Tymczasem lekarze i naukowcy biją na alarm: niepokojąco wzrasta problem otyłości u dzieci i chorób powiązanych z otyłością w tym anoreksji i bulimii.
W dobie dominacji produktów fast food oraz popularności biernych form spędzania wolnego czasu, promowanie zasad zdrowego odżywiania ma szczególne znaczenie dla kondycji zdrowotnej.
WIĘCEJ WIEM ZDROWO JEM – pod takim hasłem przez cały miesiąc wszyscy nauczyciele, wychowawcy, systematycznie prowadzili zajęcia na temat zdrowej żywności i zdrowego odżywiania. Celem akcji było propagowanie nie tylko zdrowego stylu życia ale również zwiększenie wśród młodzieży świadomości wpływu żywienia na zdrowie oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
W ramach akcji odbyły się pogadanki na temat zdrowego odżywiania. Nauczyciele otrzymywali w każdym tygodniu materiały niezbędne do przeprowadzania prelekcji, rebusów, konkursów, a także sami opracowywali zagadnienia związane z
tygodniową tematyką. W każdym tygodniu promowaliśmy inny produkt. Przeprowadzaliśmy również degustację potraw, które w każdym tygodniu przygotowywali uczniowie oraz częstowali całą społeczność szkolną.
W pierwszym tygodniu promowaliśmy OWOCE. Uczniowie kl. I i II Zasadniczej Szkoły Zawodowej (kucharze) przygotowali owocowe szaszłyki. Drugi tydzień był tygodniem WARZYW. W to przedsięwzięcie zaangażowali się uczniowie klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej (hotelarze), którzy w ramach zajęć praktycznych pod kierunkiem nauczyciela zawodu przygotowali dla wszystkich zupę jarzynową. Serwowaniem zajęli się gimnazjaliści.
Trzeci tydzień zarezerwowaliśmy na PRODUKTY ZBOŻOWE. Królowały oczywiście ciasteczka zbożowe: owsiane i kukurydziane, którymi wszyscy się zajadali prosząc o zdradzenie tajników ich przygotowania. W kolejnych materiałach żywieniowymi udostępniliśmy przepisy na zdrową słodką przekąskę.
Wypieki przygotowała klasa Przysposabiająca do pracy pod kierunkiem p. D.Osak oraz klasa III Zasadnicza hotelarzy pod kierunkiem p. A.Chwastek. Ostatni tydzień należał do PRODUKTÓW NABIAŁOWYCH. Kolejna klasa Przysposabiająca do pracy w ramach zajęć kulinarnych z wychowawczynią p. B.Górnik przygotowała ziołowe pasty serowe na chrupiących krakersach.
Taka przystawka pasuje na wszelkie imprezy, które młodzież mogła samodzielnie wykonać jak również wykorzystać na swoich domowych uroczystościach. W przygotowanie potraw z uczniami zaangażowali się nauczyciele uczący jak i wychowawcy: Anna Chwastek, Karolina Piekoszewska, Beata Górnik, Dorota Osak. Oczywiście nasz szkolny fotograf, p. Anna Wieczorek jak
zwykle udokumentowała nasze przygotowania i efekty pracy końcowej.
Podsumowaniem akcji był ogłoszony konkurs na wykonanie piramidy żywieniowej oraz propozycji krótkiego hasła promującego zdrowy styl życia. Zwyciężyła praca uczniów klasy Przysposabiającej do racy „ A” pod kierunkiem p. Beaty Górnik. Najlepsze hasło przedstawił Patryk Kałat , uczeń Szkoły Podstawowej klasy Zet „B”, które brzmi: „Jedz owoce i warzywa, a będziesz zdrów jak ryba”.
Zwycięzcom GRATULUJEMY!!!
Drugą akcją jaką prowadziliśmy równolegle związaną ze zdrowym żywieniem była akcja „Jedz jabłko w szkole”. Dwie tony pyszności i witamin w jednym, pojawiły się w naszej szkole w postaci soczystych i smacznych jabłek. Nasza szkoła otrzymała jabłka do bezpłatnej dystrybucji wśród uczniów. Program, finansowany przez Agencję Rynku Rolnego. Cały maj jabłka były ogólnodostępne, stały w skrzynkach na korytarzach. Przez cały ten czas uczniowie na przerwach bardzo chętnie sięgali po owoce. Dla zapominalskich o śniadaniu do szkoły była to znakomita przekąska. Można było się najeść do woli, zwłaszcza po WF-ie.
Działania podjęte w ramach miesiąca promocji zdrowego odżywiania spotkały się z szerokim zainteresowaniem uczniów. Bardzo chętnie angażowali się w przygotowanie potraw, mycie i segregowanie jabłek oraz ustawianie skrzynek na korytarzach, a także brali czynny udział w zajęciach poświęconych tematyce żywieniowej. Mamy już pomysł na kolejny rok szkolny związany z promocją zdrowego żywienia i że wszyscy podobnie jak teraz chętnie włączą się w akcję.
Tymczasem mamy dla Was 10 przykazań żywieniowych, których stosowanie pozwoli na unikanie błędów żywieniowych:
Myśl co jesz – wybór zależy tylko od Ciebie.
1.Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia.
2.Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
3.Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
4.Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
5.Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
6.Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
7.Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8.W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
9.Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) minimum 2 litry dziennie.
10.Unikaj alkoholu.
ZSS w Olkuszu