Szkolnictwo zawodowe nie miało ostatnio „dobrej prasy”. Uważano powszechnie, że w tego typach szkół kształci się najsłabsza młodzież. Problem dotyczył również Zespołu Szkół w Bukownie, ale czy słusznie? Coraz częściej możemy się przekonać o tym, że kładzie się nacisk na kształcenie zawodowe, a absolwenci tych szkół najszybciej odnajdują się na rynku pracy. Zdobywają nie tylko wykształcenie w określonym zawodzie, w którym podjęli naukę, ale mogą ukończyć dodatkowe kursy  i szkolenia, zdobyć kolejne kwalifikacje, wreszcie certyfikat i tzw. Europass.

O absolwentach Skałki coraz częściej można posłuchać w mediach ogólnopolskich. Zdobyli kwalifikacje, a teraz dzięki kreatywności i innym umiejętnościom rozwijają się zawodowo – łączą zawód z pasją. Wśród nich spotkamy Wojciecha Skalskiego– kucharza francuskiej restauracji „La Fontaine”, który trzykrotnie już gościł w programie telewizyjnym „Dzień Dobry TVN” (następna edycja 23.X.). Kolejnym przykładem może być Krzysztof Haras – dawniej szef kuchni Restauracji „Victoria”, obecnie w Zajeździe „Spichlerz”   w Ciągowicach koło Zawiercia. Krzysztof został wyróżniony w programie Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”(odc.6, sezon 8) – fani tego reality show wiedzą najlepiej, że nie zawsze można zasłużyć na pochwały.  W prasie z kolei coraz głośniej o Marcinie Pomiernym, nazywanym „Magic”, który pracuje w Anglii. Przydomek odzwierciedla zdolności szefa kuchni w Maid’s Head Hotel in Norwich, bowiem w  magiczny sposób „wyczarowuje” najpiękniejsze potrawy. Szkoli sześć zespołów kucharzy w zakresie metod sporządzania potraw i ich prezentacji.

A obecni uczniowie? Żeby w przyszłości dorównać swym starszym kolegom, wykorzystują szansę, jaką im daje  kształcenie w zawodzie. Zdają sobie sprawę z faktu, że naukę należy połączyć z praktyką. Nic dziwnego, że licznie uczestniczą w kursach organizowanych w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”. W październiku na kolejnych kursach z zakresu Baristyki, Obsługi konsumenta oraz w szkoleniu „Świat czekolady” uczniowie Skałki zdobędą nowe kwalifikacje i certyfikaty, które je potwierdzą. Nauczyciele zawodu, obok atrakcyjnych miejsc praktyk uczniowskich (w tym krakowskich restauracji), organizują dla uczniów wycieczki przedmiotowe, wyjazdy zawodoznawcze, realizują Projekt „Absolwent”. Cenną inicjatywą stała się współpraca Zespołu Szkół w Bukownie ze Szkołą Hotelową we Frenštácie pod Radhoštěm. Kolejna grupa uczniów w ramach wymiany w październiku wyjeżdża na wycieczkę przedmiotowo –turystyczną, podczas której będzie m.in. realizować wspólny projekt z zakresu obsługi konsumenta.

Tekst nadesłany przez Zespół Szkół w Bukownie

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze