smak orientu

5 listopada kolejni uczniowie Skałki (tym razem z kl. IV) poznawali tajniki zawodu. Tematem kolejnej wizyty zawodoznawczej w hotelu Villa Verde Congress&SPA w Zawierciu (organizowanej w ramach programu ,, Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”) była kuchnia japońska, a konkretnie „flagowa” jej potrawa – sushi.

 

Na początku zastępca szefa kuchni hotelowej restauracji, który specjalizuje się w przyrządzaniu sushi przedstawił młodzieży surowce niezbędne do przygotowania dania. Podstawą jest japoński ryż o krótkich, okrągłych ziarnach i perłowym połysku ugotowany z dodatkiem octu ryżowego, soli i cukru. W składzie znajdziemy także surowe i wędzone ryby, owoce morza oraz warzywa: por, papryka, ogórek, seler naciowy, pędy bambusa, kiszona rzepa oraz marynowany imbir biały i różowy. Dodatkami są m.in.: sos sojowy, pasta wasabi sporządzana z japońskiego, bardzo ostrego chrzanu, sezam Kucharz zwrócił uwagę na to, że do przyrządzania sushi używa się przede wszystkim świeżych produktów, co gwarantuje jego najwyższą jakość.

smak orientu1

Następnie zademonstrował trzy sposoby formowania sushi. Maki-sushi: ryż układa się cienką warstwą na czarnym płacie wodorostu nori i zawija w rulon razem z dowolnie dobranymi składnikami. Do zawijania używa się specjalnej maty bambusowej. Potem rulon kroi się na małe kawałki, do zjedzenia „na raz”. Sushi-nigiri to ryż formowany w owalne paluszki z wyłożonym na górze kawałkiem ryby(u nas był to łosoś) lub np. krewetką. Sposób formowania California -sushi jest podobny do maki-sushi , odwrotna jest tylko kolejność ułożenia alg i ryżu. Ryż przykryty jest algami i zrolowany, a następnie obsypany białym i czarnym sezamem.
W ramach ćwiczeń uczniowie formowali różne rodzaje sushi, dobierając dodatki wg swojego smaku. Okazało się, że nie jest to takie trudne i poprzez powtórki można dojść do wprawy.

Końcowa degustacja przy użyciu pałeczek bambusowych okazała się nie lada wyzwaniem. Dużo łatwiej było brać kawałki sushi w palce, co przy jedzeniu tego specjału jest dozwolone. Młodzież tak zasmakowała w tej japońskiej potrawie, że zaczęła snuć marzenia o otwarciu baru sushi w naszym powiecie. Może coś z tego wyniknie….

Małgorzata Sanetra

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
kasia k
kasia k
10 lat temu

sushi to jedno z najbardziej „modnych” i pełnych fascynacji potrwa, gratuluję