Mieszkańcy gminy Trzyciąż i licznie przybyli goście spotkali się w ostatnią niedzielę z okazji tradycyjnego „Święta Ziemniaka”. Obchodzone corocznie na początku października święto jest okazją do podsumowań kilku gminnych konkursów, promocji produkowanych lokalnie ziemniaków i innych specjałów oraz wspólnej zabawy. Symbolicznym rarytasem imprezy były pieczone w popiele ziemniaki z wrześniowych zbiorów.
Na uczestników tegorocznego święta plonów czekało w centrum Trzyciąża wiele różnorodnych atrakcji. Najmłodsi mogli bawić się w wesołym miasteczku, a także uczestniczyć w konkursie rysunkowym z nagrodami ufundowanymi przez Małopolską Izbę Rolniczą oraz Krajową Radę Izb Rolniczych, które przy okazji promowały wyroby z polskiego drobiu. Miłośnicy koni mieli szansę przejechać się bryczką i zwiedzić stadninę koni arabskich EWEX-Arabians w Trzyciążu. Nad tłumami uczestników zabawy krążyły w różnych artystycznych układach paralotnie z napędem mechanicznym grupy lotniczej „Flying Dragons Regatta Team”. Było też mnóstwo kramów z zabawkami, produktami regionalnymi i smakołykami. Swoje produkty i trofea prezentowali pszczelarze z Wolbromia, mleczarnia ze Skały, Koło łowieckie „Sokół”. Nie zabrakło wystaw różnych odmian ziemniaków oraz maszyn rolniczych, ogrodniczych i traktorów.
Po oficjalnym otwarciu i powitaniu przybyłych gości przez wójta Trzyciąża Romana Żelaznego rozpoczęły się prezentacje i występy, które przeplatały ogłaszanie wyników rywalizacji w różnych konkursach. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpili: Zespół Pieśni i Tańca Wolbromiacy, kabaret „Dziura” z Pyrlandii, czyli Wielkopolski, a gwiazdą wieczoru był zespół MIG. Na scenie zaprezentowali się też bracia Filip i Wiktor Szostek Sobalscy, którzy recytowali wiersz „Na straganie” oraz koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Trzyciąż, które pokazywały zabawne scenki rodzajowe w ramach konkursu „A jak tam BHP na wsi…?” organizowanego pod patronem Krakowskiego Oddziału KRUS.
Na świątecznej scenie rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy ogród w gminie Trzyciąż. W kategorii – gospodarstwo rolne miejsce pierwsze zajęła Iwona Żerdka z Jangrota, przed Janem Barankiem ze Ściborzyc i Sebastianem Kajcą z Tarnawy. W kategorii ogród przydomowy wygrała Alfreda Żyła z Porąbki, wyprzedzając Urszulę i Piotra Delów z Trzyciąża oraz Mariannę i Józefa Papajów z Suchej, którzy zajęli trzecie miejsce. Jury w składzie: Jan Książek. Adam Łączny, Marian Kuś i Grażyna Januszek przyznało też wyróżnienie dla Jolanty Bugaj z Tarnawy. Zwycięzcy otrzymali nagrody, które przydadzą się im w pielęgnacji ich wspaniałych ogrodów.
Nagrodę odebrał także zwycięzca konkursu „Ziemniak rekordzista”. Adam Kowal – rolnik z Jangrota w tym roku wykopał największą bulwę ziemniaka. Tegoroczny ziemniak – olbrzym odmiany „Satina” ważył 1,935 kg i jak dotąd jest największym okazem w wieloletniej historii konkursu.
Ważnym elementem „Święta Ziemniaka” jest promocja produktów regionalnych. Stoiska z lokalnymi przysmakami przygotowały koła gospodyń wiejskich i producenci żywności z terenu, gdzie działa LGD „Nad Białą Przemszą”, czyli 6 gmin powiatu olkuskiego: Bolesławia, Bukowna, Klucz, Olkusz i Wolbromia oraz z gminy Krzeszowice. Specjalna komisja konkursowa oceniła i przyznała nagrody w 7 konkursie na najlepszy produkt lokalny organizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą” i przyznało kolejne certyfikaty „Produkt Lokalny Nad Białą Przemszą”. Do wyróżnionych w latach ubiegłych już ponad 200. oryginalnych produktów dołączyły kolejne. Spośród 28 zgłoszonych do rywalizacji potraw i napitków za najlepsze uznano: nalewkę z aronii, którą przygotowały panie z KGW „Dworzaki” z Kwaśniowa Dolnego (I miejce), makaroniki krakowskie – dzieło cukierni „Melba” z Krzeszowic (II miejsce), zacierka- mąka z grubego przemiału, zgłoszona przez KGW Klucze (III miejsce) oraz chleb świąteczny wypieczony przez piekarzy z PPHU Patrycja&Paweł (wyróżnienie), polewka na ziemniaki z maślanki i chrzanu (wyróżnienie) i napój Babci Broni przygotowany przez panie z KGW w Kalisiu. Nagrodami w tegorocznym konkursie były rękodzieła – rzeźby wykonane przez lokalną artystkę Małgorzatę Wylężek-Trelę z Trzyciąża przedstawiające anioły trzymające jurajskie jaszczurki (symbol konkursu).
Niedzielne „Święto Ziemniaka” zakończył pokaz sztucznych ogni i otwarta dla wszystkich dyskoteka w lokalnym klubie Apogeum.
{joomplu:64003}{joomplu:63979}{joomplu:63947}
to w końcu które ziemniaki najlepsze do jedzenia i jaka cena za 100 kg z dowozem do Olkusza?
[quote name=”TomekAtomek”]A Jacusia ani widu ani słychu. Gdzieś się zapadł.[/quote]
Odnajdzie się przed wyborami.
A Jacusia ani widu ani słychu. Gdzieś się zapadł.
I like it …