8 listopada została zorganizowana wycieczka klasy 2bT z Zespołu Szkół im. A.Kocjana o profilu technik obsługi ruchu turystycznego do nowoczesnych hoteli w Katowicach. Młodzież miała okazję poznać pracę hoteli nie tylko od strony businessowej, ale również od „kuchni”. Managerowie do Spraw Reklamy i Sprzedaży okazali się nieocenieni przedstawiając i oprowadzając zaciekawioną młodzież po rozmaitych miejscach w hotelu.
Najciekawszy okazał się hotel QUBUS położony w bliskim sąsiedztwie popularnego „Spodka”. Młodzież mogła zaobserwować pracę managerów, osób w recepcji czy w kuchni. Dokładnie objaśniono im różnicę między typami pokoi: single, double i twin. Jednak, jak stwierdzili, wiedza książkowa różni się od realiów i rzeczywistości. Praca w hotelu to mimo wszystko ciężka praca, co potwierdzili sami managerowie. Następnym ciekawym obiektem okazał się hotel Park Diament, gdzie managerka, podsumowując wycieczkę w sali konferencyjnej wyjaśniła, iż jej pierwsza styczność z hotelem rozpoczęła się w czasie praktyk, na które do tego właśnie hotelu została skierowana a następnie rozpoczęła tam pracę. Organizatorki przedsięwzięcia stwierdziły, że to dobra okazja dla uczniów, aby może za kilka lat ubiegać się o pracę w hotelu. Młodzież musi wiedzieć, że najważniejszymi cechami dobrego pracownika jest pracowitość. Wszyscy managerowie hoteli podkreślają, że podstawą każdej pracy w hotelu jest umiejętność posługiwania się co najmniej dwoma językami obcymi.