Mamy jesień, ostatnie dni nie rozpieszczały nas wysokimi temperaturami. Gdy marzniemy myślimy o takim skomponowaniu jadłospisu by nie czuć jesiennego zimna, przygnębienia spowodowanego brakiem słońca , szarością za oknem. Wtedy częściej sięgamy po rozgrzewające zupy kremy ,dzięki którym będziemy mieli więcej energii.
Właśnie dlatego klasa PDP „E” wspólnie z panem Wojciechem Skalskim – byłym szefem kuchni w restauracji francuskiej zaplanowała przygotowanie energetyzująco- rozgrzewających dań inspirowanych kuchnią francuską. W czwartkowym menu klasy znalazły się zupa krem cebulowa oraz tarta cebulowa. Podczas czterogodzinnego wspólnego gotowania wyczarowano aromatyczne, smaczne, sycące potrawy które większość z uczniów miała okazję spróbować po raz pierwszy.
Spotkanie było dla młodzieży ciekawą formą zajęć, podczas których mogli poznać kulinarne trendy dominujące w kuchni francuskiej. Czekamy na kolejną wizytę pana Wojciecha i następne kulinarne odkrycia.\
ZSS w Olkuszu