Uczniowie Zespołu Szkół w Bukownie w ramach realizacji projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce” poznają rynek pracy i świat zawodów m.in. poprzez realizacją wycieczek zawodoznawczych. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i zyskuje szczególne znaczenie w Roku Szkoły Zawodowców.
27 października uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej w Hotelu Villa Verde Congress & Spa w Zawierciu. Razem ze szkolnym liderem projektu p. Małgorzatą Sanetrą i p. Agatą Brzezińską poznawali część hotelową i gastronomiczną. Obiekt (usytuowany na terenie ogrodu krajobrazowego) oferuje eleganckie pokoje, kryty basen, sauny, siłownię, zabiegi relaksacyjne, masaże, plac zabaw, korty tenisowe… Młodzież ze Skałki interesowała przede wszystkim kuchnia Hotelu. Nic więc dziwnego, że największą atrakcją był pokaz live cooking. Szef kuchni pokazał sposób sporządzania potraw kuchni włoskiej tj.: papardele z owocami morza, spaghetti arabista, risotto milanese oraz tiramisu. Uczniowie dopytywali o szczegóły, gdyż kuchnia włoska jest bardzo lubiana ze względu na walory smakowe i jej prostotę. Najprzyjemniejszym momentem była degustacja sporządzonych potraw przy pięknie nakrytych stołach. Młodzież opuszczała hotel mając w ustach smak pysznego deseru włoskiego – tiramisu.
ZS Bukowno